Începând cu ziua de 16 noiembrie, în fiecare zi de marți a săptămânii, la SanConfind acorda consultații un medic specialist neurochirurg: dr. Adrian Enache, care vine de la București, unde lucrează într-unul din marile spitale private ale Capitalei. Domnul doctor a fost impresionat de dotările spitalului de la Poiana Câmpina și este pregătit pentru colaborarea cu SanConfind. Programul de consultații se va desfășura în intervalul orar 16.30 – 20.00. Bineînțeles, intervențiile chirurgicale se vor stabili sau nu în urma acestor consultații. Doritorii se pot programa la numarul unic de call-center: 0244.990.
Un profesionist al neurochirurgiei
Domnul doctor este un profesionist desăvârșit al neurochirurgiei, un domeniu în care orice intervenție implică o pregătire foarte bună și o finețe extraordinară. Operațiile de hernie de disc sunt cele mai întâlnite în neurochirurgie, iar la SanConfind, Dr Enache le va face numai sub microscop, procedură pe care o aplică întotdeauna în aceste intervenții. Deși este destul de tânăr, are o bogată experiență în operațiile de hernie de disc, și nu numai, experiență pe care a dobândit-o încă din anii rezidențiatului, petrecuți în Spitalul Universitar de Urgență și în Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni”. Acesta din urmă este cunoscut și recunoscut ca fiind cea mai mare clinică de neurochirurgie din România, unde se abordează întreaga patologie existentă în domeniu. La SanConfind se vor face diverse operații neurochirurgicale. Cele mai frecvente vor fi, probabil, cele care privesc patologia vertebro-medulară, adică leziunile coloanei vertebrale: herniile de disc lombare și cervicale, precum și stenozele de canal vertebral lombar sau cervical.
Hernia de disc
Hernia de disc, una dintre cele mai frecvente boli ale coloanei vertebrale, reprezintă compresiunea unor elemente nervoase din măduva spinală, compresiune care are, ca urmări, dureri cu intensități crescânde, deficit motor și amorțeli. Hernia de disc intervertebral ia naștere prin ruperea inelului fibros. De precizat că, între vertebrele coloanei, există discuri intervertebrale, care sunt structuri ce au rolul de a amortiza șocurile sau de a favoriza mobilitatea coloanei vertebrale. Un disc are în componența sa un inel fibros și un nucleu pulpos. Pe măsură ce rupturile din straturile interne ale inelului fibros se măresc, ele creează un spațiu în care herniază nucleul pulpos. În cele din urmă, straturile externe ale inelului fibros pierd rezistență, astfel încât nucleul pulpos determină bombarea inelului și presează asupra unei rădăcini nervoase din zona respectivă. Operația de hernie de disc urmărește practic eliberarea nervului comprimat, eliminându-se astfel riscul producerii unei pareze.
Stenoza spinală (lombară și cervicală)
Stenoza spinală este definită de unii specialiști ca fiind o condiție degenerativă a coloanei vertebrale, caracterizată prin îngustarea canalului vertebral: tunelul osos prin care trec cordonul medular și nervii spinali. În mod frecvent, îngustarea canalului vertebral comprimă nervii spinali și măduva spinării în zona cervicală, și doar nervii spinali în zona lombară, deoarece măduva spinării se termină, în mod normal, la nivelul vertebrei lombare L1. Stenoza cervicală poate cauza amorțeli, parestezii sau slăbiciune în mâini și picioare. Paresteziile în mâini sunt cele mai frecvente, dar uneori apar și probleme cu mersul si echilibrul. Stenoza lombară poate cauza dureri în membrele inferioare, la mers sau atunci când stăm prea mult în picioare. Disconfortul dispare la așezare sau la aplecarea înainte.
Primele simptome ale herniei de disc
Hernia apare, de regulă, la persoanele care lucrează în construcții sau în orice alt domeniu unde ridică greutăți, la șoferi etc. Primele semne ale bolii sunt amorțeli de picior, dureri și, în cazurile mai grave, pareze de picior; așadar, deficit neurologic motor. În toate aceste cazuri, în hernii sau stenoze, intervenția chirurgicală este ultima soluție. ”La început, se recurge la tratament medicamentos, repaus la pat, fiziokinetoterapie. La operație se ajunge doar atunci când starea pacientului nu se ameliorează în urma tratamentelor și procedurilor de recuperare amintite, ori în cazul unor urgențe de genul parezei. La SanConfind, toate operațiile neurochirurgicale se vor realiza numai la microscop. Intervențiile de acest tip sunt minim invazive, cu incizii de aproximativ 3 cm, fără sângerări mari, fără tuburi de dren, fără fire de scos. Eu nu operez decât sub microscop, pentru că metoda are mari avantaje: complicații reduse, mobilizarea pacientului se face mult mai repede, după patru cinci ore de la operație, iar 90% dintre pacienți pot pleca acasă chiar a doua zi după operație”, ne informează domnul doctor Adrian Enache.