Info pacienți / vizitatori

Cum mă pregătesc pentru:

Analize:

Pregătirea generală a pacientului:

  • recoltarea probelor se face dimineața “a jeun” după minim 12 ore de repaus, fără efort fizic;
  • intervalul de timp de la ultima masă până la recoltare, să fie de aproximativ 12 ore;
  • se va evita consumul de alcool în ultimele 24 ore
  • alți factori care țin de pacient: alimentație, dietă, efort fizic, stres, fumat, medicamente administrate

Pentru a te pregăti corect pentru analize medicale, urmează acești pași:

  1. La analizele precum glicemia sau colesterolul, evită să mănânci cu 8-12 ore înainte. Poți bea apă, dar evită cafeaua, ceaiul sau alte băuturi.
  2. Medicamente: Informează medicul despre toate medicamentele pe care le iei. S-ar putea să fie necesar să oprești temporar administrarea unor medicamente înainte de analize.
  3. Hidratarea: Bea apă din belșug înainte de recoltarea sângelui pentru a facilita procedura și a evita deshidratarea.
  4. Evita stresul: Stresul poate influența rezultatele, așa că încearcă să te relaxezi înainte de recoltare.
  5. Respectă indicațiile specifice: Urmează toate recomandările oferite de medicul tău sau de laboratorul de analize (de exemplu, pentru analize de urină sau scaun).

Aceste măsuri simple pot ajuta la obținerea unor rezultate corecte și relevante.

INFORMAȚII RECOLTARE PENTRU SUMARUL DE URINĂ ȘI UROCULTURĂ

Pacientul poate recolta singur aceste tipuri de probe, acasă. Este nevoie de o atenție sporită pentru a recolta corect probele și a le transporta rapid către laborator. Altfel, acestea pot fi compromise.

Pentru examenul de sumar de urină (biochimie și sediment), recoltarea se face din prima urină de dimineață, într-un recipient furnizat de laborator, care are un capac etanș și este de unică folosință. Înainte de recoltare, este foarte importantă igienizarea/toaletarea zonei intime. Aceasta se spală cu apă și cu săpun, după care se va șterge cu tampoane sterile de tifon, de unică folosință. Pentru a elimina orice risc de contaminare a probei, trebuie să evitați contactul zonei spălate cu gura recipientului, hârtia sau lenjeria intimă.

La pacienții femei, se recomandă utilizarea unui tampon intern pentru ca secrețiile vaginale să nu contamineze proba. De asemenea, jetul urinar nu trebuie să ia contact nici cu labiile, nici cu părul pubian. Recoltarea de probe nu se face în timpul ciclului menstrual.

Proba pentru sumarul de urină va fi din prima urină de dimineață, primul jet. Pentru proba de urocultură, se va recolta tot din prima urină, cu mențiunea că primul jet se va elimina, iar proba se va recolta din jetul mijlociu. După colectare, se închide etanș capacul.

Proba trebuie să fie adusă la laborator în cel mult 2 ore de la recoltare. Este indicat ca recoltarea să fie realizată înainte de începerea unui tratament cu antibiotice, deoarece acestea distrug flora microbiană, iar rezultatul poate fi negativ, chiar dacă infecția urinară există. Dacă pacientul urmează un tratament cu antibiotic, va aștepta minim 5 zile înainte de recoltarea unei noi probe de urină.

INFORMAȚII RECOLTARE PENTRU RECOLTAREA URINEI PENTRU PROBA ADDIS-HAMBURGER

Pacientul se trezește la ora 3 dimineața, urinează și se aruncă această urină. Se ingerează 250 ml apă. Se recomandă repaus la pat. Se colectează întreaga cantitate de urină emisă în următoarele 3 ore de la ingestia apei, se colectează urina într-un recipient curat. Se aduce în laborator întreaga cantitate.

INFORMAȚII RECOLTARE PENTRU CULTURA EXUDAT FARINGIAN

Înainte de această recoltare, pacientul nu trebuie să se spele pe dinți, să consume alimente solide sau lichide. Fumatul este și el interzis. Dacă oricare din aceste condiții nu este respectată, recoltarea poate fi efectuată la 3-4 ore de la ultima masă sau ultimul periaj dentar.

INFORMAȚII RECOLTARE PENTRU EXAMENUL COPROPARAZITOLOGIC/COPROCULTURĂ

Coprocultura

Prelevarea se realizează din scaunul emis spontan astfel: pacientul, după defecare, prelevează folosind lopățica coprorecoltorului fragmente de scaun din diferite puncte ale scaunului. Cantitatea prelevată se suspendă în recipientul cu mediu de transport Cary-Blair steril primit de la recepția laboratorului sau în coprorecoltor fără mediu de transport atunci când proba poate fi adusă la laborator în maxim două ore de la recoltare.

Este recomandat ca proba de coprocultură să fie recoltată înainte de începerea unui tratament cu antibiotic. Se evită contaminarea probei cu urină, hârtie igienică sau apă din toaletă. Proba se va duce către laborator fie în aceeași zi de la recoltare, fie la maxim 24 de ore de la aceasta. Proba recoltată nu se va păstra la frigider. Dacă se dorește o coprocultură de tip extins, pacientul va aborda laboratorul cu privire la tipul de recipient necesar și modul de recoltare.

Examen Coproparazitologic

Pentru examenul coproparazitologic, se recoltează materii fecale din orice moment al zilei. Acestea se depozitează în coprorecoltoare fără mediu de transport, procurate de la recepția laboratorului sau din farmacii. Se recoltează trei fragmente de mărimea unor boabe de mazăre, urmărindu-se pentru recoltare zonele care prezintă mucozități, sânge sau modificări de consistență.

Este necesar să informați personalul medical asupra tratamentelor utilizate anterior momentului recoltării (laxative, antidiareice, antiacide sau tratament antiparazitar).

Întrucât detectarea paraziților este influențată de ciclul biologic al fiecărui parazit în parte, se recomandă recoltarea a trei probe de scaun luate la interval de o săptămână.

Proba de digestive

Probele de digestie implică respectarea unui set de reguli, ce țin în principal de alimentație. Înainte cu 7 zile de recoltare, este interzisă administrarea de bariu, compuși cu magneziu, laxative, uleiuri minerale, Metamucil și bismut. Aceeași interdicție se aplică și asupra supozitoarelor sau cremelor lubrifiante, pe care pacientul nu are voie să le folosească cu o săptămână înainte de recoltare. Pentru acuratețea rezultatelor, pacientului îi este recomandată o dietă alimentară, cu 3 zile înainte de recoltare, dietă care trebuie ținută/respectată în fiecare din cele 3 zile.

  • 50-150g grăsimi/zi
  • 100-200g carne roșie
  • 500ml lapte
  • 200-300g cartofi
  • 100g pâine

Pentru copii, este recomandat un regim alimentar care să conțină suficient de multe grăsimi și carne roșie, regim alimentar care să nu fie schimbat în cele 3 zile de dinaintea recoltării. Consumul de alcool este total interzis cu 3 zile înainte de recoltare.

Recoltarea probelor se face din materiile fecale emise în orice moment al zilei, prin prelevarea unei porțiuni de mărimea unei alune din 3 locuri diferite ale bolului fecal. Recoltarea probei se face în recipient steril, destinat acestui tip de analize. Este important ca proba să nu fie contaminată de urină, hârtie igienică sau apă din toaletă. Este recomandat ca proba să fie transportată către laborator imediat după recoltare. În caz contrar, aceasta poate fi păstrată la temperaturi de 2-8 grade.

Pregătirea pentru examenul de hemoragii oculte în fecale

Recoltarea probelor se poate face din materiile fecale emise în orice moment al zilei, prin prelevarea unor porțiuni din 3 locuri diferite ale bolului fecal. Proba nu trebuie să ia contact cu apă sau urină. Recoltarea de probe nu este indicată în perioada ciclului menstrual, ci la minim 3 zile după finalizarea acesteia. Pacienților cu leziuni hemoroidale sângerânde și hematurie nu le este recomandat acest tip de recoltare.

INFORMAȚII PENTRU RECOLTAREA URINEI DIN 24 ORE

În unele cazuri, este nevoie de eșantioane de urină emise de-a lungul a 24 de ore. Pentru acest tip de teste, este nevoie de foarte multă atenție, deoarece probele sunt adesea alterate din cauza recoltării sau păstrării incorecte. Foarte importantă, la acest tip de teste, este cantitatea de urină recoltată, deoarece rezultatul se poate raporta la această cantitate.

Înainte de recoltare, pacientul trebuie să se hidrateze normal, cu excepția cazurilor în care medicul recomandă altceva. Este posibil să fie nevoie de întreruperea medicației cu 48-72 de ore înainte, pentru ca rezultatele analizei să nu fie alterate. Înainte de efectuarea acestui test, medicul curant poate recomanda o dietă specifică, deoarece unele alimente pot interfera cu anumiți compuși chimici. Recoltarea de probe trebuie să fie realizată respectând următorii pași:

  • Pacientul urinează la ora 7.00 dimineața, această urină fiind aruncată;
  • Toate emisiile de urină de pe parcursul celor 24 de ore sunt colectate într-un recipient de 2-3 litri, până în ziua următoare, la 7 dimineața, inclusiv urina emisă la această oră;
  • Nu se urinează direct în recipient;
  • Vasul cu urină se păstrează la frigider pentru 24 de ore;
  • Se măsoară cantitatea de urină totală colectată;
  • Urina recoltată de-a lungul a 24 de ore se omogenizează, prin agitare.
  • Din cantitatea totală, se rețin aproape 40 ml urină în paharul de unică folosință pentru urină.

INFORMATII RECOLTARE PENTRU TESTE UZUALE DE BIOCHIMIE SI HEMATOLOGIE

Recoltarea probelor se face cu pacientul in conditii bazale, inaintea oricarei proceduri diagnostice sau terapeutice ( ideal intre orele 8 si 10 dimineata, in conditii “ a jeun” – pe nemancate); pentru evaluarea metabolismului lipidic se recomanda ca recoltarea sa se efectueze dupa 12 ore de la ultima masa.

Cand probele de sange nu sant recoltate in conditii bazale, trebuie tinut seama de efectele aditionale pe care le pot produce efortul fizic ( chiar si efortul fizic moderat poate determina o crestere a glucozei, proteinelor serice), precum si a starii emotionale care poate afecta anumiti parametri. 

Pacientul trebuie sa informeze personalul medical despre posibile boli transmisibile, despre tratamente efectuate sau despre starea sa generala de sanatate. Se vor evita conflictele cu orarul meselor, cu administrarea de medicamente cunoscute ce interactioneaza cu metodele de testare ( ex. anticoagulantele, antibioticele sau agentii antivirali, hipoglicemiantele orale, hormonii).

Pentru a te pregăti corespunzător pentru o intervenție chirurgicală, urmează acești pași esențiali:

  1. Consultă medicul: Discută în detaliu cu medicul tău despre procedură, riscuri, beneficii și recuperare. Asigură-te că ai toate informațiile necesare.
  2. Momentul preoperator: De obicei, este necesar să nu mănânci sau să bei nimic cu 6-8 ore înainte de operație, pentru a preveni complicațiile anestezice.
  3. Medicație: Urmează instrucțiunile medicului privind administrarea medicamentelor înainte de operație. Unele medicamente trebuie oprite sau ajustate.
  4. Pregătirea fizică: Asigură-te că ai o stare generală de sănătate bună, evitând fumatul, alcoolul și asigurând o bună hidratare. Medicul poate recomanda exerciții ușoare înainte de intervenție.
  5. Pregătirea emoțională: Încearcă să reduci stresul și anxietatea prin tehnici de relaxare sau discuții cu un consilier.
  6. Planificarea recuperării: Pregătește-ți spațiul de acasă și asigură-te că ai suportul necesar pentru perioada de recuperare.

Aceste măsuri te vor ajuta să abordezi intervenția chirurgicală cu încredere și să sprijini o recuperare eficientă.

Pentru că ai ales un spital modern, îţi punem la dispoziţie tot ce ai nevoie ca să te faci bine în cel mai scurt timp posibil

  1. Discuţi cu consultantul nostru
  2. Aduci dosarul medical cu alte investigaţii şi analize
  3. Faci consultul preanestezic
  4. Medicul anestezist te va informa în legătură cu ce medicamente va trebui să iei înainte de operatie sau ce nu mai ai voie să iei înainte de operaţie

În funcţie de intervenţie, cu o zi înainte:

  • Se consumă doar regim alimentar usor, preferabil hidrozaharat (aport lichidian minim de 1.5 l-2 l) cu 24 de ore înainte de intervenţie, dacă nu există altă interdicţie
  • Indicaţia exactă o dă medicul sau asistenta, în funcţie de tipul intervenţiei
  • Inainte de intervenţie nu vei purta bijuterii de nici un fel.  Acestea pot produce accidente nedorite sau pot îngreuna rezultele unor aparate.
  • Se recomandă îndepartarea gelului de pe unghii deoarece se utilizează aparate de monitorizare specifice. 
  • În dimineaţa operaţei vei face un duş betadinat şi vei fi condus în sala de operaţii cu echipamentul de protecţie livrat de spital. De acasă îţi vei aduce doar obiectele de igienă personală. De restul…ne ocupăm noi! 
  • Consultul inițial se acordă în baza programării la 0244990, la medicul dorit! 

Aparţinătorii:

Rudele sau prietenii pot ştii despre starea ta în timpul internării sunând la numărul de  telefon: 0731330024 sau 0372327424

Numerele sunt de asemenea, afişate pe uşile de intrare în secţie sau pe uşa de  intrare în spital cu acces prin baza de recuperare.

Condiții internare

  • Pacienții beneficiază de asistență medicală non-stop, investigații și tratamente în rezerve cu unu sau două paturi.
  • În perioada internării, sunt oferite trei mese pe zi, conform unui program de nutriție personalizat.
  • Accesul în spital al vizitatorilor este permis între orele 10:00 și 18:00, cu respectarea normelor de protecție și igienă (halat, mască, dezinfectare).

Condiții externare

  • Evaluare Medicală Finală: Înainte de externare, pacientul este evaluat de către medicul curant pentru a se asigura că starea de sănătate permite părăsirea spitalului. Aceasta include verificarea semnelor vitale, a evoluției afecțiunii tratate și a răspunsului la tratament.

  • Instruire și Recomandări: Pacientul primește instrucțiuni clare privind îngrijirea la domiciliu, inclusiv medicația necesară, activitățile permise și interdicțiile. De asemenea, sunt oferite informații despre următoarele vizite la medic sau investigații suplimentare.

  • Documentație: Pacientului i se înmânează documentele medicale necesare, cum ar fi: biletul de externare, rețetele pentru medicamente, rapoarte medicale, rezultatele investigațiilor efectuate, recomandările pentru recuperare și decontul pentru plata serviciilor. 

  • Programare pentru Control: În funcție de afecțiune, pacientul poate fi programat pentru o consultație de control, pentru a monitoriza evoluția stării de sănătate după externare.

  • Plata Serviciilor: Dacă este cazul, înainte de externare se achită eventualele costuri suplimentare pentru servicii medicale sau tratamente, conform contractului semnat anterior

Credit pacienți

Pacienții care beneficiază de serviciile Sanconfind pot achita și în rate sau cu cardul Star BT, conform condițiilor bancare. Puteți plăti intervenții, consultații, investigații și analize medicale. Detaliile plății le veți afla la recepția unde se încasează contravaloarea serviciilor sau direct la consultantul bancar BT.

Obligații pacienți

  • Respectarea Indicațiilor Medicale: Pacienții trebuie să urmeze cu strictețe instrucțiunile și tratamentele prescrise de medicii curanți. Acest lucru include administrarea corectă a medicamentelor și participarea la proceduri sau terapii recomandate.
  • Informarea Personalului: Este esențial ca pacienții să informeze personalul medical despre orice schimbare în starea lor de sănătate sau despre eventualele reacții adverse la tratamente. De asemenea, trebuie să comunice corect și complet despre istoricul lor medical.
  • Respectarea Regulamentului Spitalului: Pacienții sunt obligați să respecte regulile de conduită internă, inclusiv programul de vizite, folosirea echipamentului și igiena personală. Aceasta include și respectarea orelor de liniște și a normelor de siguranță, precum utilizarea măștii sau a halatului atunci când este necesar.
  • Achitarea Costurilor: În cazul în care există servicii medicale sau tratamente neacoperite de asigurare, pacienții trebuie să se asigure că plătesc costurile aferente înainte de externare sau conform termenilor stabiliți.
  • Confidențialitatea și Respectul: Pacienții trebuie să respecte confidențialitatea altor pacienți și să aibă un comportament civilizat față de personalul medical și alți pacienți.

Drepturi pacienți

Drepturile pacienților la SanConfind sunt aliniate cu normele generale ale drepturilor pacienților din România și includ următoarele:

  • Dreptul la Informare: Pacienții au dreptul de a primi informații complete și corecte despre starea lor de sănătate, opțiunile de tratament, riscurile și beneficiile acestora. Informațiile trebuie oferite într-un limbaj accesibil și clar.
  • Dreptul la Confidențialitate: Toate informațiile legate de starea de sănătate a pacientului, diagnosticul și tratamentele efectuate sunt confidențiale și nu pot fi divulgate fără acordul pacientului, cu excepția cazurilor prevăzute de lege.
  • Dreptul la Consimțământ: Pacienții au dreptul să își exprime consimțământul informat înainte de orice intervenție medicală. Acest consimțământ trebuie obținut după ce pacientul a fost informat complet despre procedură și posibilele riscuri.
  • Dreptul de a Refuza Tratamentul: Pacienții au dreptul de a refuza sau de a opri un tratament, chiar dacă au fost informați despre consecințele acestui refuz. Medicul trebuie să respecte decizia pacientului și să îi ofere alternative, dacă este cazul.
  • Dreptul la Îngrijire de Calitate: Pacienții au dreptul să primească îngrijiri medicale adecvate, conform celor mai bune practici și standarde medicale, fără discriminare.
  • Dreptul la Acces la Dosarul Medical: Pacienții au dreptul să acceseze informațiile din dosarul lor medical, să solicite o copie a acestuia și să fie informați despre fiecare rezultat al investigațiilor și tratamentelor primite.
  • Dreptul la Reclamare: Pacienții au dreptul să facă plângeri sau sesizări dacă consideră că drepturile lor nu au fost respectate. Plângerile pot fi adresate direct spitalului sau autorităților competente.
  • Dreptul la Asistență Spirituală: Pacienții au dreptul să beneficieze de asistență religioasă, conform convingerilor lor, atât timp cât acest lucru nu interferează cu actul medical.
Citește legislația aici

Info vizitatori

Vizitatorii vor achita o taxă în valoare de 40 lei. Aceștia vor primi pentru accesul în spital: halat, acoperitori pantofi, mască, bonetă.

Pentru a afla starea pacienților internați, dacă sunteți rudă, puteți apela următoarele numere:

Cum mă pregătesc pentru:

Pregătirea generală a pacientului:

  • recoltarea probelor se face dimineața “a jeun” după minim 12 ore de repaus, fără efort fizic;
  • intervalul de timp de la ultima masă până la recoltare, să fie de aproximativ 12 ore;
  • se va evita consumul de alcool în ultimele 24 ore
  • alți factori care țin de pacient: alimentație, dietă, efort fizic, stres, fumat, medicamente administrate

Pentru a te pregăti corect pentru analize medicale, urmează acești pași:

  1. La analizele precum glicemia sau colesterolul, evită să mănânci cu 8-12 ore înainte. Poți bea apă, dar evită cafeaua, ceaiul sau alte băuturi.
  2. Medicamente: Informează medicul despre toate medicamentele pe care le iei. S-ar putea să fie necesar să oprești temporar administrarea unor medicamente înainte de analize.
  3. Hidratarea: Bea apă din belșug înainte de recoltarea sângelui pentru a facilita procedura și a evita deshidratarea.
  4. Evita stresul: Stresul poate influența rezultatele, așa că încearcă să te relaxezi înainte de recoltare.
  5. Respectă indicațiile specifice: Urmează toate recomandările oferite de medicul tău sau de laboratorul de analize (de exemplu, pentru analize de urină sau scaun).

Aceste măsuri simple pot ajuta la obținerea unor rezultate corecte și relevante.

INFORMAȚII RECOLTARE PENTRU SUMARUL DE URINĂ ȘI UROCULTURĂ

Pacientul poate recolta singur aceste tipuri de probe, acasă. Este nevoie de o atenție sporită pentru a recolta corect probele și a le transporta rapid către laborator. Altfel, acestea pot fi compromise.

Pentru examenul de sumar de urină (biochimie și sediment), recoltarea se face din prima urină de dimineață, într-un recipient furnizat de laborator, care are un capac etanș și este de unică folosință. Înainte de recoltare, este foarte importantă igienizarea/toaletarea zonei intime. Aceasta se spală cu apă și cu săpun, după care se va șterge cu tampoane sterile de tifon, de unică folosință. Pentru a elimina orice risc de contaminare a probei, trebuie să evitați contactul zonei spălate cu gura recipientului, hârtia sau lenjeria intimă.

La pacienții femei, se recomandă utilizarea unui tampon intern pentru ca secrețiile vaginale să nu contamineze proba. De asemenea, jetul urinar nu trebuie să ia contact nici cu labiile, nici cu părul pubian. Recoltarea de probe nu se face în timpul ciclului menstrual.

Proba pentru sumarul de urină va fi din prima urină de dimineață, primul jet. Pentru proba de urocultură, se va recolta tot din prima urină, cu mențiunea că primul jet se va elimina, iar proba se va recolta din jetul mijlociu. După colectare, se închide etanș capacul.

Proba trebuie să fie adusă la laborator în cel mult 2 ore de la recoltare. Este indicat ca recoltarea să fie realizată înainte de începerea unui tratament cu antibiotice, deoarece acestea distrug flora microbiană, iar rezultatul poate fi negativ, chiar dacă infecția urinară există. Dacă pacientul urmează un tratament cu antibiotic, va aștepta minim 5 zile înainte de recoltarea unei noi probe de urină.

INFORMAȚII RECOLTARE PENTRU RECOLTAREA URINEI PENTRU PROBA ADDIS-HAMBURGER

Pacientul se trezește la ora 3 dimineața, urinează și se aruncă această urină. Se ingerează 250 ml apă. Se recomandă repaus la pat. Se colectează întreaga cantitate de urină emisă în următoarele 3 ore de la ingestia apei, se colectează urina într-un recipient curat. Se aduce în laborator întreaga cantitate.

INFORMAȚII RECOLTARE PENTRU CULTURA EXUDAT FARINGIAN

Înainte de această recoltare, pacientul nu trebuie să se spele pe dinți, să consume alimente solide sau lichide. Fumatul este și el interzis. Dacă oricare din aceste condiții nu este respectată, recoltarea poate fi efectuată la 3-4 ore de la ultima masă sau ultimul periaj dentar.

INFORMAȚII RECOLTARE PENTRU EXAMENUL COPROPARAZITOLOGIC/COPROCULTURĂ

Coprocultura

Prelevarea se realizează din scaunul emis spontan astfel: pacientul, după defecare, prelevează folosind lopățica coprorecoltorului fragmente de scaun din diferite puncte ale scaunului. Cantitatea prelevată se suspendă în recipientul cu mediu de transport Cary-Blair steril primit de la recepția laboratorului sau în coprorecoltor fără mediu de transport atunci când proba poate fi adusă la laborator în maxim două ore de la recoltare.

Este recomandat ca proba de coprocultură să fie recoltată înainte de începerea unui tratament cu antibiotic. Se evită contaminarea probei cu urină, hârtie igienică sau apă din toaletă. Proba se va duce către laborator fie în aceeași zi de la recoltare, fie la maxim 24 de ore de la aceasta. Proba recoltată nu se va păstra la frigider. Dacă se dorește o coprocultură de tip extins, pacientul va aborda laboratorul cu privire la tipul de recipient necesar și modul de recoltare.

Examen Coproparazitologic

Pentru examenul coproparazitologic, se recoltează materii fecale din orice moment al zilei. Acestea se depozitează în coprorecoltoare fără mediu de transport, procurate de la recepția laboratorului sau din farmacii. Se recoltează trei fragmente de mărimea unor boabe de mazăre, urmărindu-se pentru recoltare zonele care prezintă mucozități, sânge sau modificări de consistență.

Este necesar să informați personalul medical asupra tratamentelor utilizate anterior momentului recoltării (laxative, antidiareice, antiacide sau tratament antiparazitar).

Întrucât detectarea paraziților este influențată de ciclul biologic al fiecărui parazit în parte, se recomandă recoltarea a trei probe de scaun luate la interval de o săptămână.

Proba de digestive

Probele de digestie implică respectarea unui set de reguli, ce țin în principal de alimentație. Înainte cu 7 zile de recoltare, este interzisă administrarea de bariu, compuși cu magneziu, laxative, uleiuri minerale, Metamucil și bismut. Aceeași interdicție se aplică și asupra supozitoarelor sau cremelor lubrifiante, pe care pacientul nu are voie să le folosească cu o săptămână înainte de recoltare. Pentru acuratețea rezultatelor, pacientului îi este recomandată o dietă alimentară, cu 3 zile înainte de recoltare, dietă care trebuie ținută/respectată în fiecare din cele 3 zile.

  • 50-150g grăsimi/zi
  • 100-200g carne roșie
  • 500ml lapte
  • 200-300g cartofi
  • 100g pâine

Pentru copii, este recomandat un regim alimentar care să conțină suficient de multe grăsimi și carne roșie, regim alimentar care să nu fie schimbat în cele 3 zile de dinaintea recoltării. Consumul de alcool este total interzis cu 3 zile înainte de recoltare.

Recoltarea probelor se face din materiile fecale emise în orice moment al zilei, prin prelevarea unei porțiuni de mărimea unei alune din 3 locuri diferite ale bolului fecal. Recoltarea probei se face în recipient steril, destinat acestui tip de analize. Este important ca proba să nu fie contaminată de urină, hârtie igienică sau apă din toaletă. Este recomandat ca proba să fie transportată către laborator imediat după recoltare. În caz contrar, aceasta poate fi păstrată la temperaturi de 2-8 grade.

Pregătirea pentru examenul de hemoragii oculte în fecale

Recoltarea probelor se poate face din materiile fecale emise în orice moment al zilei, prin prelevarea unor porțiuni din 3 locuri diferite ale bolului fecal. Proba nu trebuie să ia contact cu apă sau urină. Recoltarea de probe nu este indicată în perioada ciclului menstrual, ci la minim 3 zile după finalizarea acesteia. Pacienților cu leziuni hemoroidale sângerânde și hematurie nu le este recomandat acest tip de recoltare.

INFORMAȚII PENTRU RECOLTAREA URINEI DIN 24 ORE

În unele cazuri, este nevoie de eșantioane de urină emise de-a lungul a 24 de ore. Pentru acest tip de teste, este nevoie de foarte multă atenție, deoarece probele sunt adesea alterate din cauza recoltării sau păstrării incorecte. Foarte importantă, la acest tip de teste, este cantitatea de urină recoltată, deoarece rezultatul se poate raporta la această cantitate.

Înainte de recoltare, pacientul trebuie să se hidrateze normal, cu excepția cazurilor în care medicul recomandă altceva. Este posibil să fie nevoie de întreruperea medicației cu 48-72 de ore înainte, pentru ca rezultatele analizei să nu fie alterate. Înainte de efectuarea acestui test, medicul curant poate recomanda o dietă specifică, deoarece unele alimente pot interfera cu anumiți compuși chimici. Recoltarea de probe trebuie să fie realizată respectând următorii pași:

  • Pacientul urinează la ora 7.00 dimineața, această urină fiind aruncată;
  • Toate emisiile de urină de pe parcursul celor 24 de ore sunt colectate într-un recipient de 2-3 litri, până în ziua următoare, la 7 dimineața, inclusiv urina emisă la această oră;
  • Nu se urinează direct în recipient;
  • Vasul cu urină se păstrează la frigider pentru 24 de ore;
  • Se măsoară cantitatea de urină totală colectată;
  • Urina recoltată de-a lungul a 24 de ore se omogenizează, prin agitare.
  • Din cantitatea totală, se rețin aproape 40 ml urină în paharul de unică folosință pentru urină.

INFORMATII RECOLTARE PENTRU TESTE UZUALE DE BIOCHIMIE SI HEMATOLOGIE

Recoltarea probelor se face cu pacientul in conditii bazale, inaintea oricarei proceduri diagnostice sau terapeutice ( ideal intre orele 8 si 10 dimineata, in conditii “ a jeun” – pe nemancate); pentru evaluarea metabolismului lipidic se recomanda ca recoltarea sa se efectueze dupa 12 ore de la ultima masa.

Cand probele de sange nu sant recoltate in conditii bazale, trebuie tinut seama de efectele aditionale pe care le pot produce efortul fizic ( chiar si efortul fizic moderat poate determina o crestere a glucozei, proteinelor serice), precum si a starii emotionale care poate afecta anumiti parametri. 

Pacientul trebuie sa informeze personalul medical despre posibile boli transmisibile, despre tratamente efectuate sau despre starea sa generala de sanatate. Se vor evita conflictele cu orarul meselor, cu administrarea de medicamente cunoscute ce interactioneaza cu metodele de testare ( ex. anticoagulantele, antibioticele sau agentii antivirali, hipoglicemiantele orale, hormonii).

Pentru a te pregăti corespunzător pentru o intervenție chirurgicală, urmează acești pași esențiali:

  1. Consultă medicul: Discută în detaliu cu medicul tău despre procedură, riscuri, beneficii și recuperare. Asigură-te că ai toate informațiile necesare.
  2. Momentul preoperator: De obicei, este necesar să nu mănânci sau să bei nimic cu 6-8 ore înainte de operație, pentru a preveni complicațiile anestezice.
  3. Medicație: Urmează instrucțiunile medicului privind administrarea medicamentelor înainte de operație. Unele medicamente trebuie oprite sau ajustate.
  4. Pregătirea fizică: Asigură-te că ai o stare generală de sănătate bună, evitând fumatul, alcoolul și asigurând o bună hidratare. Medicul poate recomanda exerciții ușoare înainte de intervenție.
  5. Pregătirea emoțională: Încearcă să reduci stresul și anxietatea prin tehnici de relaxare sau discuții cu un consilier.
  6. Planificarea recuperării: Pregătește-ți spațiul de acasă și asigură-te că ai suportul necesar pentru perioada de recuperare.

Aceste măsuri te vor ajuta să abordezi intervenția chirurgicală cu încredere și să sprijini o recuperare eficientă.

Pentru că ai ales un spital modern, îţi punem la dispoziţie tot ce ai nevoie ca să te faci bine în cel mai scurt timp posibil

  1. Discuţi cu consultantul nostru
  2. Aduci dosarul medical cu alte investigaţii şi analize
  3. Faci consultul preanestezic
  4. Medicul anestezist te va informa în legătură cu ce medicamente va trebui să iei înainte de operatie sau ce nu mai ai voie să iei înainte de operaţie

În funcţie de intervenţie, cu o zi înainte:

  • Se consumă doar regim alimentar usor, preferabil hidrozaharat (aport lichidian minim de 1.5 l-2 l) cu 24 de ore înainte de intervenţie, dacă nu există altă interdicţie
  • Indicaţia exactă o dă medicul sau asistenta, în funcţie de tipul intervenţiei
  • Inainte de intervenţie nu vei purta bijuterii de nici un fel.  Acestea pot produce accidente nedorite sau pot îngreuna rezultele unor aparate.
  • Se recomandă îndepartarea gelului de pe unghii deoarece se utilizează aparate de monitorizare specifice. 
  • În dimineaţa operaţei vei face un duş betadinat şi vei fi condus în sala de operaţii cu echipamentul de protecţie livrat de spital. De acasă îţi vei aduce doar obiectele de igienă personală. De restul…ne ocupăm noi! 
  • Consultul inițial se acordă în baza programării la 0244990, la medicul dorit! 

Aparţinătorii:

Rudele sau prietenii pot ştii despre starea ta în timpul internării sunând la numărul de  telefon: 0731330024 sau 0372327424

Numerele sunt de asemenea, afişate pe uşile de intrare în secţie sau pe uşa de  intrare în spital cu acces prin baza de recuperare.

Condiții internare

  • Pacienții beneficiază de asistență medicală non-stop, investigații și tratamente în rezerve cu unu sau două paturi.
  • În perioada internării, sunt oferite trei mese pe zi, conform unui program de nutriție personalizat.
  • Accesul în spital al vizitatorilor este permis între orele 10:00 și 18:00, cu respectarea normelor de protecție și igienă (halat, mască, dezinfectare).

Condiții externare

  • Evaluare Medicală Finală: Înainte de externare, pacientul este evaluat de către medicul curant pentru a se asigura că starea de sănătate permite părăsirea spitalului. Aceasta include verificarea semnelor vitale, a evoluției afecțiunii tratate și a răspunsului la tratament.

  • Instruire și Recomandări: Pacientul primește instrucțiuni clare privind îngrijirea la domiciliu, inclusiv medicația necesară, activitățile permise și interdicțiile. De asemenea, sunt oferite informații despre următoarele vizite la medic sau investigații suplimentare.

  • Documentație: Pacientului i se înmânează documentele medicale necesare, cum ar fi: biletul de externare, rețetele pentru medicamente, rapoarte medicale, rezultatele investigațiilor efectuate, recomandările pentru recuperare și decontul pentru plata serviciilor. 

  • Programare pentru Control: În funcție de afecțiune, pacientul poate fi programat pentru o consultație de control, pentru a monitoriza evoluția stării de sănătate după externare.

  • Plata Serviciilor: Dacă este cazul, înainte de externare se achită eventualele costuri suplimentare pentru servicii medicale sau tratamente, conform contractului semnat anterior

Credit pacienți

Pacienții care beneficiază de serviciile Sanconfind pot achita și în rate sau cu cardul Star BT, conform condițiilor bancare. Puteți plăti intervenții, consultații, investigații și analize medicale. Detaliile plății le veți afla la recepția unde se încasează contravaloarea serviciilor sau direct la consultantul bancar BT.

Obligații pacienți

  • Respectarea Indicațiilor Medicale: Pacienții trebuie să urmeze cu strictețe instrucțiunile și tratamentele prescrise de medicii curanți. Acest lucru include administrarea corectă a medicamentelor și participarea la proceduri sau terapii recomandate.
  • Informarea Personalului: Este esențial ca pacienții să informeze personalul medical despre orice schimbare în starea lor de sănătate sau despre eventualele reacții adverse la tratamente. De asemenea, trebuie să comunice corect și complet despre istoricul lor medical.
  • Respectarea Regulamentului Spitalului: Pacienții sunt obligați să respecte regulile de conduită internă, inclusiv programul de vizite, folosirea echipamentului și igiena personală. Aceasta include și respectarea orelor de liniște și a normelor de siguranță, precum utilizarea măștii sau a halatului atunci când este necesar.
  • Achitarea Costurilor: În cazul în care există servicii medicale sau tratamente neacoperite de asigurare, pacienții trebuie să se asigure că plătesc costurile aferente înainte de externare sau conform termenilor stabiliți.
  • Confidențialitatea și Respectul: Pacienții trebuie să respecte confidențialitatea altor pacienți și să aibă un comportament civilizat față de personalul medical și alți pacienți.

Drepturi pacienți

Drepturile pacienților la SanConfind sunt aliniate cu normele generale ale drepturilor pacienților din România și includ următoarele:

  • Dreptul la Informare: Pacienții au dreptul de a primi informații complete și corecte despre starea lor de sănătate, opțiunile de tratament, riscurile și beneficiile acestora. Informațiile trebuie oferite într-un limbaj accesibil și clar.
  • Dreptul la Confidențialitate: Toate informațiile legate de starea de sănătate a pacientului, diagnosticul și tratamentele efectuate sunt confidențiale și nu pot fi divulgate fără acordul pacientului, cu excepția cazurilor prevăzute de lege.
  • Dreptul la Consimțământ: Pacienții au dreptul să își exprime consimțământul informat înainte de orice intervenție medicală. Acest consimțământ trebuie obținut după ce pacientul a fost informat complet despre procedură și posibilele riscuri.
  • Dreptul de a Refuza Tratamentul: Pacienții au dreptul de a refuza sau de a opri un tratament, chiar dacă au fost informați despre consecințele acestui refuz. Medicul trebuie să respecte decizia pacientului și să îi ofere alternative, dacă este cazul.
  • Dreptul la Îngrijire de Calitate: Pacienții au dreptul să primească îngrijiri medicale adecvate, conform celor mai bune practici și standarde medicale, fără discriminare.
  • Dreptul la Acces la Dosarul Medical: Pacienții au dreptul să acceseze informațiile din dosarul lor medical, să solicite o copie a acestuia și să fie informați despre fiecare rezultat al investigațiilor și tratamentelor primite.
  • Dreptul la Reclamare: Pacienții au dreptul să facă plângeri sau sesizări dacă consideră că drepturile lor nu au fost respectate. Plângerile pot fi adresate direct spitalului sau autorităților competente.
  • Dreptul la Asistență Spirituală: Pacienții au dreptul să beneficieze de asistență religioasă, conform convingerilor lor, atât timp cât acest lucru nu interferează cu actul medical.
Citește legislația aici

Info vizitatori

Vizitatorii vor achita o taxă în valoare de 40 lei. Aceștia vor primi pentru accesul în spital: halat, acoperitori pantofi, mască, bonetă.

Pentru a afla starea pacienților internați, dacă sunteți rudă, puteți apela următoarele numere: