Fizioterapie
Băi galvanice
Băile galvanice îmbină acțiunea apei calde cu cea a curentului galvanic, folosindu-se patru celule (cuve pentru membrele inferioare şi superioare). Acest tip de terapie produce hiperemie locală, activează metabolismul și stimulează troficitatea țesuturilor, având efecte antiinflamatorii, antialgice, vasculotrofice și de activare a circulației periferice.
Băile galvanice (fizioterapie cu ajutorul galvanizarii)
Galvanoterapia este procedura de electroterapie cu câmp electromagnetic. Aceasta îmbină efectele curentului electric cu efectele apei calde, având posibilitatea cuprinderii unei suprafeţe, mult mai mare a corpului în tratament.
Curentul galvanic este un curent continuu care modifică sarcina electrică a țesuturilor și, astfel, afectează activitatea capilarelor către cea mai bună perfuzie tisulară adecvată.
Baia galvanică este o procedură medicală care se recomandă in diferite afecţiuni, ce ţin de specialitatea recuperare medicală şi balneofizioterapie sau de ortopedie. După analizarea diagnosticului, pacientul începe tratamentul în baza de recuperare, pentru mai multe zile. Această baie poate fi însoţită şi de alte proceduri medicale, pentru rezultate optime.
Băile galvanice la SanConfind se recomandă în tratarea bolilor reumatismale, circulației periferică deficitară (mâini, picioare reci), și stimulează secreția cutanată de histamină, cu efect vasodilatator. Rolul băilor galvanice este de a reduce iritația electrică și suprimă senzațiile dureroase sau neplăcute (de exemplu, în neuropatii).
Cele 4 celule (sau căzi pentru membrele inferioare şi/sau superioare), se umplu cu o sare specială care are capacitatea de a face electroliză: apa devine mijlocitor între tegument bucata de metal din cadă, având conductibilitate electrică. Curentul galvanic are rol analgezic, exito-motoriu (prin creșterea excitabilității fibrelor motorii).
La SanConfind utilizarea curentului galvanic în baza de recuperare şi tratament, se face sub formă de galvanizare simplă (cu electrozi), prin băi galvanice, băi hidroelectrolitice sau ionogalvanizare. Pe combinele de ultimă generație din cabinetele de electroterapie ionogalvanizarea se face prin introducerea unor substanțe medicamentoase în tegument cu ajutorul unui curent electric, pe zona dureroasă, prin intermediul unor teci de protecţie umede.
Băile galvanice sunt indicate în tratarea: afecţiunilor sistemului nervos, nevralgii şi nevrite de sciatic, afecţiuni ale aparatului locomotor
Boli reumatice: tendinite, bursite, artrite
Cazuri posttraumatice: contuzii, entorse, luxații
Afecțiuni ale aparatului cardio-vascular: circulaţie periferică deficitară, arteriopatii obliterante, acrocianoză, boala Raynaud.
Recomandăm minimum zece ședințe de baie galvanică pentru efectul dorit, apoi o reevaluare din punct de vedere medical. Pacienţii cărora li se recomandă de către medicul de recuperare medicală şi balneofizioterapie această procedură, resimt efectele benefice încă de la primele şedinţe.
Ameliorarea afecţiunilor musculo-scheletale se produce şi datorită combinaţiei de proceduri alese de medic, pentru o personalizare a planului de tratament. La SanConfind fiecare pacient este considerat o persoană unică, de aceea serviciile de recuperare se aleg conform cu necesităţile fiecăruia.
Contraindicații: leziunile cutanate, rănile deschise, eczemele, ulcerul varicos, dermatita.
Posibile efecte adverse: hipotensiune, leşin, leziuni cutanate. Vă recomandăm să consultați medicul specialist de recuperare medicală înainte de începerea oricărei proceduri.
Echipa de fiozioterapie de la SanConfind va avea întotdeauna grijă să respecte întocmai indicaţiile de terapie ale medicului şi protocoalele medicale stabilite, pentru a oferi tot confortul necesar fiecărui pacient căruia i se recomandă acest tip de procedură. În plus, puteţi beneficia de serviciile conexe bazei de recuperare medicală cu care ne completăm activitatea: consiliere psihologica, radiologie, laborator de analize medicale, consultaţii în alte specialităţi.
*Pentru fiecare procedură de electroterapie veți primi halatul, prosopul şi papucii necesari în interiorul bazei de tratament.
TENS
TENS (transcutaneous electrical nerv stimulation) folosește curenți electrici de joasă tensiune pentru a calma durerile. Procedura folosește doi electrozi și un curent de joasă frecvență, urmărind efectul antialgic, dar și de îmbunătățire a metabolismului local și a circulației sangvine. Procedura este indicată pentru combaterea durerilor de natură articulară, musculară și nevralgică.
Curenți interferențiali
Curenții interferențiali sunt o forma de terapie fizică care utilizează curenți electrici de frecvență medie pentru a facilita recuperarea pacienților. Procedura are scop de combatere a durerilor, dar și efect miorelaxant şi vasculotrofic.
Ședințele de curenți interferențiali reduc durerile și inflamațiile, ajută vindecarea țesuturilor și stimulează circulația sanguină.
Curenți diadinamici
Curenții diadinamici sunt o formă de terapie fizică care utilizează curentul de joasă frecvență prin intermediul a doi sau patru electrozi pe zona de tratat. Tratamentul are efect de combatere a durerii în cadrul afecțiunilor articulare, al afecțiunilor coloanei vertebrale și al unor afecțiuni neurologice.
Curenții diadinamici sunt contraindicați pe perioada sarcinii, persoanelor care suferă de tulburări circulatorii, cancer, hipertensiune sau care au implant de pacemaker ori alte stimulatoare electrice.
Curenți TRÄBERT
Curenții Trabert sunt un tratament medical ce folosește curent de joasă frecvenţă pentru a stimula procesele de vindecare ale țesuturilor prin promovarea regenerării celulare și a sintezei colagenului.
Procedurile cu curenți Trabert sunt recomandate în combaterea durerilor de natură articulară, musculară și nevralgică, stimulând procesul de vindecare și reducând timpul de recuperare.
LASER MLS
Laserul MLS este folosit în proceduri de fizioterapie noninvazive și nedureroase, cu scopul de a trata durerile, inflamațiile, edemele şi de a repara leziunile superficiale. Aparatul este dotat cu programe preconfigurate pentru fiecare diagnostic, iar rezultatele după terapia cu laserul MLS se văd încă din primele trei şedinţe efectuate, producându-se o ameliorare rapidă a durerii sau disconfortului.
Diferenţa dintre acest laser şi alte tipuri de proceduri cu lumina laser (cel punctiform), este că laserul MLS, se face sub forma de scanare: capul Charlie cu care este dotat laserul, baleiază pe suprafaţa afectată, având o arie mai mare de acoperire a zonei afectate.
Ce vindecăm cu laserul MLS
Laserul MLS accelerează procesul de vindecare post-traumatică, stimulează metabolismul, îmbunătățește circulația locală și regenerează țesuturile. Procedurile sunt făcute local, pentru fracturi, luxaţii, entorse, rupturi musculare, periartrita scapulo-humerală, epicondilită, poliartrită reumatoidă, spndiloză, coxartroză, gonartroză, algie nervoasă, musculară, artriculară sau contracturi.
Rezultatele terapiei cu laserul MLS
Rezultatele după terapia cu laserul MLS sunt pozitive şi se văd încă din primele trei şedinţe efectuate, producându-se o ameliorare rapidă.
Recomandarea unui tratament eficace este de minimum zece zile şi se face cu consultul unui medic specialist de recuperare medicală, în special în durerile acute. Pentru durerile cronicizate, se are în vedere un tratament mai îndelungat, însă tot la indicaţia medicului.
Aparatul, a cărui putere se măsoară in Jouli, este dotat cu programe preconfigurate, pentru fiecare diagnostic. Asistentul alege pe displayul aparatului, programul indicat de doctor, pentru afecţiunea descoperită.
Fiind laser cu lumină roşie, pentru a evita iradierea, atât pacientul, cât şi terapeutul, poartă ochelari de protecţie speciali.
Magnetoterapie
Magnetoterapia este o formă non-invazivă de fizioterapie ce folosește un câmp electromagnetic care armonizează structura biocâmpului uman, regenerează și reîncarcă rezervele energetice umane.
În funcţie de afecţiune şi la prescripţia medicului, undele electromagnetice au ca efect normalizarea metabolismului şi regenerarea celulară. Contraindicațiile majore ale procedurii sunt stimulatorul cardiac, tumorile maligne și sarcina.
Unde scurte
Undele scurte sunt un tip de terapie bazată pe unde electromagnetice care, în funcţie de frecvenţa prescrisă, pot fi reci, oligoterme sau calde, având efecte benefice în fazele acute, subacute şi respectiv cronice ale afecţiunilor articulare.
Undele scurte au efecte calorice în profunzimea țesuturilor fără a produce leziuni cutanate, nu provoacă excitație neuromusculară, nu au acțiune electrolitică și electrochimică. Produc energie calorică și încălzesc în profunzime zona afectată. Tratamentul cu unde scurte ameliorează inflamațiile, îmbunătăţește circulația şi regenerează ţesuturile pe zona tratată.
Ultrasunete
Terapia cu ultrasunete utilizează sunete de înaltă frecvenţă, de ordinul MHz-ilor, care sunt transformate în vibraţii mecanice. Tratamentul cu ultrasunet produce un micro masaj la nivelul țesuturilor asigurând o penetrare în profunzime a substanțelor antiinflamatoare sub forma de gel.
Procedurile de fizioterapie cu ultrasunete au efecte antialgice, antiinflamatoare, descontracturante, fibrolitice și de stimulare a metabolismului local prin îmbunătățirea circulației.
SHOCKWAVE
Terapia cu unde de șoc are la bază generarea de energie înaltă într-un timp foarte scurt, cu o viteză care depășește viteza sunetului. Unda de șoc acționează mecanic asupra țesuturilor afectate, ceea ce duce la creșterea permeabilității capilare. Astfel, se stimulează microcirculația și metabolismul celular, grăbindu-se vindecarea, precum și dizolvarea depunerilor de calciu (calcificările, osteofitele). Aparatul nostru folosește undele de șoc pe două canale, cu posibilitatea cuplării a doi aplicatori simultan.
Terapia cu unde de șoc tratează cu succes durerile de calcaneu, genunchi, șold, spate, umăr, cot, durerile de la nivelul tendonului achilean, precum şi cele provocate de pintenii calcaneeni.
DEEP-OSCILLATION
Tehnologia specială a aparatului deep-oscillation permite crearea unor oscilaţii eficiente din punct de vedere biologic în ţesuturile supuse tratamentului prin folosirea forţei electrostatice de atracţie și de respingere. Aceste oscilaţii acţionează în profunzime asupra tuturor tipurilor de ţesuturi (cutanat, conjunctiv, adipos subcutanat, muşchi, vase de sânge şi vase limfatice).
Efecte fiziologice ale metodei deep-oscillation au fost demonstrate clinic: anti-inflamatoare, reducerea durerii, resorbţia edemelor, stimularea vindecării rănilor, antifibrotice, îmbunătăţirea troficității țesuturilor și detoxifiere.
TERAPIA TECAR
Terapia TECAR (Transfer Electric Capacitiv și Rezistiv) este o metodă inovatoare de fizioterapie, care utilizează undele electromagnetice de frecvența undelor radio pentru a stimula procesele naturale de regenerare ale organismului.
Această terapie este eficientă în tratarea durerilor musculare și articulare, reducerea inflamațiilor și accelerarea recuperării după leziuni ale structurilot musculo-tendinoase și articulare. Prin utilizarea a două moduri de operare – capacitiv și rezistiv – terapia TECAR poate fi adaptată pentru a trata diferite tipuri de țesuturi, de la cele superficiale la cele profunde.
Avantajele sale includ reducerea timpului de recuperare, creșterea mobilității și ameliorarea imediată a durerii, toate acestea într-un mod non-invaziv și confortabil pentru pacient.