Gastroenterologie
La Centrul Medical SanConfind, gastroenterologia este considerată o disciplină medicală esențială, dedicată studiului, diagnosticării și tratării afecțiunilor tubului digestiv și ale glandelor anexe, cum sunt ficatul și pancreasul. Specialiștii noștri sunt pregătiți să abordeze bolile care afectează esofagul, stomacul, duodenul, colonul, ficatul, vezica biliară și pancreasul.
Servicii de Top în Gastroenterologie
La Centrul Medical SanConfind, oferim servicii de top în gastroenterologie, care includ:
- Diagnostic precis: Utilizăm tehnologie avansată pentru diagnosticarea corectă a afecțiunilor gastro-intestinale. (aparatele de colonoscopie și endoscopie sunt achiziționate de la companii de renume mondial și sunt de cea mmai bună calitate)
- Tratament personalizat: Fiecare plan de tratament este adaptat nevoilor individuale ale pacientului.
- Supraveghere și prevenție: Oferim supraveghere continuă și sfaturi pentru prevenirea afecțiunilor digestive.
Ne asigurăm că pacienții noștri beneficiază de cele mai bune îngrijiri medicale, contribuind astfel la menținerea sănătății și bunăstării lor generale.
Afecțiunille care se pot trata în cabinetul de gastroenterologiee sunt:
- refluxul gastro-esofagian
- gastrita
- ulcerul gastro-duodenal
- diareea
- constipația
- boala Crohn
- pancreatita
- colecistita
- cancerul gatric și esofagian
- boala esofagiană Barret
- polipii din colon
- boli ale tractului biliar
- colita
- probleme metabolice și de nutriție
- hepatita cronică, indiferent de stadiul evoluției bolii
Serviciile de gastroenterologiee se completează interdisciplinar cu laboratorul de analize de sânge și cu departamentul de imagistică medicală pentru rezultate optime.
Cum te pregătești
Cum să te pregătești pentru colonoscopie
- În ziua anterioară procedurii:
- Dimineața: La micul dejun, veți avea o masă normală; nu se recomandă consumarea fructelor cu semințe (struguri, kiwi, zmeură, căpșuni, mure, fragi), legume cu semințe mici (roșii) sau pâine cu semințe.
- Prânz: Puteți consuma o supă sau ciorbă; aceasta va fi ultima masă solidă. Începând de acum, veți avea voie să consumați doar lichide limpezi (apă, supă strecurată, ceai îndulcit, zeamă de compot) în cantitatea dorită.
- Între orele 17 și 19: Veți consuma 2 litri de soluție de Fortrans, care se prepară astfel: 1 plic de Fortrans se amestecă cu un litru de apă plată, respectiv 2 plicuri de Fortrans se amestecă cu 2 litri de apă plată și se agită bine sticla. Se va bea o cană la 15 minute. Dacă doriți, se pot pune în soluția de Fortrans zeamă de lămâie, zeamă de portocală, zeamă de grepfruit etc. Între căni de soluție de Fortrans se pot bea și lichide limpezi (apă, ceai îndulcit, zeamă de compot, supă strecurată).
ATENȚIE! După începerea pregătirii cu soluție Fortrans, veți avea numeroase scaune moi. Rolul soluției de Fortrans este de a curăța colonul! După terminarea soluției Fortrans, este IMPORTANT să consumați încă 1-2 litri de lichide limpezi (apă strecurată, ceai simplu sau îndulcit, zeamă de compot).
- În ziua procedurii:
- Între orele 7 și 9: Pacientul va consuma încă 2 litri de soluție Fortrans (care se prepară astfel: 1 plic de Fortrans se dizolvă în 1 litru de apă plată, respectiv 2 plicuri de Fortrans se dizolvă în 2 litri de apă plată) și se agită bine sticla. Se bea o cană la 15 minute. Dacă doriți, se pot pune în soluția de Fortrans următoarele: zeamă de lămâie, zeamă de portocală, zeamă de grepfruit etc. Între căni de soluție de Fortrans se pot bea și lichide limpezi (apă, ceai îndulcit, zeamă de compot, supă strecurată).
Până veți veni la clinică pentru efectuarea procedurii, se recomandă consumul de lichide limpezi (cca 1-2 litri de apă, supă strecurată, ceai simplu sau îndulcit, zeamă de compot).
ATENȚIE! Din momentul sosirii în clinică, se INTERZICE consumul de lichide. Pacientul poate avea cu el un sandviș pe care îl va putea consuma numai DUPĂ efectuarea procedurii de colonoscopie.
Instrucțiuni privind medicația
Medicația pe care o aveți pentru alte afecțiuni (cardiologice, tiroidiene etc.) NU SE VA ÎNTRERUPE pe perioada pregătirii cu Fortrans. Vă veți administra schema personală de medicamente, chiar dacă nu veți mânca mâncare solidă! Veți prezenta medicului gastroenterolog medicația antiagregantă (Aspirină, Aspenter, Clopidogrel, Plavix) sau anticoagulantă (Sintrom, Trombostop, Eliquis etc.). Se recomandă întreruperea tratamentului antiagregant sau anticoagulant înaintea efectuării colonoscopiei DOAR CU AVIZUL MEDICULUI CARDIOLOG. Pacienții cu diabet zaharat, atât pe tratament cu medicamente, cât și pe tratament cu insulină, vor fi nevoiți să își monitorizeze glicemia, iar în funcție de valoarea acesteia, își vor ajusta sau opri temporar dozele de medicamente antidiabetice sau insulină.
Reacții adverse posibile:
Frecvent se întâlnesc o serie de reacții adverse ușoare precum: greață, balonări abdominale și borborisme. Toate acestea nu impun întreruperea pregătirii dacă sunt tolerate de către pacient. Efectele adverse mai severe și mai rare sunt legate de deshidratare (ceea ce impune consumul generos de lichide limpezi) și constau în cefalee, vertij, lipotimie. Apariția lor impune consultarea de urgență a medicului curant. În timpul colonoscopiei se va insufla aer pentru destinderea pereților colonului, ceea ce poate crea o senzație de disconfort, balonare și crampe.
Notă
În cazul folosirii sedării pe durata colonoscopiei, nu este indicat în ziua respectivă să conduceți mașina, să semnați acte sau să luați decizii financiare/legale.
Cum să te pregătești pentru endoscopie
Pentru a putea fi examinați în cele mai bune condiții, este suficientă, în marea majoritate a cazurilor, o abstinență alimentară de 6 ore. Dacă de la ultima masă până la ora examenului suferiți de sete, puteți bea doar APA! NICI UN LICHID COLORAT! Dacă aveți dificultăți mari de înghițire sau vărsături frecvente cu conținut alimentar, este bine să aveți o alimentație bazată exclusiv pe lichide cu 24 ore înaintea examinării.