In luna martie 2021 Centrul Medical Sanconfind din Poiana Câmpina a lansat în baza de recuperare medicală serviciul de recuperare post Covid.
Tot mai multe cazuri ale pacienţilor care şi-au revenit din infecţia cu virusul Sars Cov-2, s-au adresat centrului pentru recuperare medicală Sanconfind, având rezultate bune. Experţii în recuperare fac consulturi de specialitate, educarea respiraţiei, exerciţii pentru îmbunătăţirea mersului şi evaluare psihologică pentru integrarea normală în societate.
S-a constatat că post- Covid pacienţii rămân cu sechele de tipul: respiraţie îngreunată, anxietate, depresie, dureri musculare, modificări la nivelul ficatului, plămânilor şi inimii. Infecția cu SARS-CoV-2 este o boală cu afectare multiplă de organe și care poate lăsa sechele complexe, multiple, respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, psihologice, ce determină dizabilitate și scăderea calității vieții.
Aceste sechele pot fi remediate şi eliminate cu ajutorul exerciţiilor de gimnastică medicală, pentru respiraţie, al masajului, mişcării în apă, inhalaţiilor sau evaluării psihologice. Alte consulturi de specialitate se pot adăuga în funcţie de necesitate, în special recuperarea pulmonară. In plus se pot face investigaţii imagistice: CT, RX, RMN sau de laborator.
Categoriile de vârstă care se pot adresa centrului de recuperare medicală post Covid sunt atât copii cât şi adulţi, din diferite categorii sociale.
Obiectivele propuse în programul de recuperare post Covid la Sanconfind sunt: o oxigenare mai bună a ţesuturilor şi muşchilor, reducerea retenţiei secreţiilor, prevenirea complicaţiilor, eliminarea oboselii fără motiv. Tratamentul de recuperare se recomandă la aproximativ 30 de zile după revenirea din boală.
Având în vedere că scăderea forței musculare are prevalență de peste 50%, în primele 2-3 săptămâni fiind cea mai intensă, experţii in recuperare medicala post Covid Sanconfind au propus un program complet de analiză şi tratament care cuprinde şi masajul. In urma acestuia, pacienţii au reuşit ca după 10 zile de recuperare medicală să îşi îmbunătăţească starea de sănătate şi să revină la normal.
Aceştia pot continua terapia de recuperare medicală post-Covid în scop preventiv, cu alte serii la intervale de timp constante. In ceea ce priveşte impactul pe termen lung al sechelelor post-Covid, sunt necesare mai multe cercetari.

Analize de laborator recomandate: hemoleucograma, VSH, fibrinogen, Proteina C Reactiva, glicemie,uree, creatinina, transaminazele, feritina

Recomandari proceduri de recuperare medicala: mers contra curent in bazinul cu apa sarata (automat din bazin se fac si aerosolii, prin vaporii de apa care se ridica), kinetoterapia cu exercitii pentru articulatiile afectate, pe langa reeducarea respiratorie, masaj general sau partial