Datorită progreselor realizate în ultimele decenii în tehnica medicală, radiologia clasică de odinioară este astăzi înlocuită sau însoțește imagistica medicală, acest ultim termen având rolul de a însuma revoluționarele tehnologii disponibile în prezent, care merg de la ecografia (ultrasonografia) folosită prima oară acum șase decenii (rezultat al dezvoltării tehnologiei sonarelor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial), până la rezonanța magnetică nucleară, de dată mai recentă, care folosește interacțiunea unui câmp magnetic cu unul de radiofrecvanță și poate scana cele mai fine structuri ale organismului uman. Totuși, cea mai întâlnită tehnologie imagistică este în continuare tradiţionala radiografie. Nu doar din pricina costurilor mari ale celorlalte tehnologii, ci mai ales pentru faptul că ea își dovedește în continuare utilitatea. Secția de Radiologie și Imagistică Medicală a Spitalului SanConfind este dotată cu un modern aparat de radiologie convențională, gata pentru a proba oricând calitățile sale tehnice: Siemens RX digital cu două posturi, Luminos Fusion.
Descoperirea razelor X
Razele X sau razele Röntgen sunt radiații electromagnetice ionizante, cu lungimi de undă mici, cuprinse între 0,1 și 100 Å (ångström). În timpul unor experimente, fizicianul german Wilhelm Conrad Röntgen, bombardând un corp metalic cu electroni rapizi, a descoperit că acesta emite radiații foarte penetrante, radiații pe care le-a denumit raze X. Descoperirea a fost realizată în anul 1895. Radiațiile X au fost numite mai târziu radiații Roentgen sau Röntgen. Razele X prezintă următoarele proprietăți: în vid ele se propagă cu viteza luminii; impresionează plăcile fotografice; nu sunt deviate de câmpuri electrice și magnetice; produc fluorescența unor substanțe (emisie de lumină); sunt invizibile, adică, spre deosebire de lumină, nu impresionează ochiul omului; pătrund cu ușurință prin unele substanțe opace pentru lumină, de exemplu, prin corpul omenesc, lamele metalice cu densitate mică, hârtie, lemn, sticlă ș.a., dar sunt absorbite de metale cu densitatea mare (de exemplu: plumb). Puterea lor de pătrundere depinde de masa atomică și grosimea substanței prin care trec. Radiațiile Roentgen ionizează gazele prin care trec. Numărul de ioni produși indică intensitatea radiațiilor. Pe această proprietate se bazează funcționarea detectoarelor de radiații.
Avantajele și dezavantajele radiografiei
O radiografie este înregistrarea, pe un film fotografic special, a imaginii structurale a unui obiect, obținută cu ajutorul radiațiilor X sau gamma. Radiografia permite examinarea obiectelor netransparente pentru lumină, pe baza proprietății acestor radiații de a fi mult mai penetrante. La realizarea radiografiei, sursa de radiații este dispusă de o parte a obiectului, iar filmul de cealaltă parte. Străbătând obiectul, radiațiile sunt atenuate inegal în diferitele puncte ale acestuia (în funcție de densitatea și de grosimea materialului), astfel încât, pe film, componentele obiectelor neomogene se diferențiază prin contrast. Radiografia se utilizează pe scară largă în medicină, diferitele țesuturi sau organe având transparențe inegale la radiațiile X. Unele organe goale pot fi umplute cu o substanță opacă, aceasta având proprietatea de a absorbi razele X. Un exemplu în acest caz este sulfatul de bariu, folosit pe cale orală pentru examinarea esofagului sau stomacului. Alte substanțe sunt folosite injectabil pentru angiografie (examinarea vaselor de sânge). Față de radioscopie, radiografia prezintă avantajul de a fixa definitiv imaginea structurală, înregistrând totodată amănunte pe care ochiul nu le poate percepe la prima vedere (pe ecranul fluorescent). Există și dezavantaje ale radiografiei: imaginile organelor suprapuse pot fi confuze, iar diferențele mici între țesuturi nu pot fi detectate ușor. Cu toate acestea, radiografia încă se folosește în 50% din imaginile clinice. Până în anii 60 ai secolului trecut, era singura metodă disponibilă răspândită pe larg în medicina mondială. De asemenea, razele X au acțiune fiziologică, distrugând celulele organice, fiind, în general, nocive pentru om. Pe această proprietate se bazează folosirea lor în tratamentul tumorilor canceroase, pentru distrugerea țesuturilor bolnave.
Aparatul RX digital cu 2 posturi, model Siemens Luminos Fusion
Aparatul RX digital cu 2 posturi, model Siemens Luminos Fusion, este unul dintre cele mai performante aparate care folosesc raze X în sistem digital. Radiografiile (sau roentgenografiile, după numele descoperitorului razelor X) sunt produse prin transmiterea de raze X printr-un pacient către un dispozitiv de captare, apoi convertite într-o imagine pentru diagnostic. Aparatul RX de la SanConfind reprezintă un sistem complet digital de fluoroscopie și radiografie. Are un detector plat dinamic pentru imagistică digitală (43 cm x 43 cm), de mare rezoluție, cu posibilitatea conectării la rețea. Masa de poziționare pacient, ușor accesibilă din toate părțile, poate fi înclinată până la 90 de grade. Blatul mesei de poziționare pacient (210 cm x 80 cm), cu cursă longitudinală și transversală acționată prin motor, are un domeniu considerabil de examinare pe întreaga parte transparentă la radiații (193 cm x 53 cm). Aparatul are multe dotări speciale, printre care rezemătoare de picioare la ambele capete, pentru pacienți cu greutăți de până la 200 kg. Există, de asemenea, un stativ telescopic rabatabil pentru cupolă, cu deplasare longitudinală, și o cupolă rotativă cu poziționare deasupra mesei, inclusiv un colimator automat cu lamele multiple.
Aparatul RX digital cu două posturi de la SanConfind are o mare acuratețe a imaginilor și un foarte bun contrastal filmelor realizate. El poate fi folosit cu succes pentru investigații la nivelul întregului schelet, ca și pentru investigații ale aparatelor respirator, gastrointestinal, cardiovascular și urogenital. Configurația sa impresionantă conține mai multe elemente: generator de înaltă frecvență cu tub Rx; masă basculantă telecomandată (coloană port-tub pentru tubul Rx peste masă și detector digital cu suprafață considerabilă); sistem digital ultraperformant pentru achiziția imaginii; două monitoare (unul în camera de examinare – pe suport mobil, și unul în camera de comandă), sistem pentru reducerea dozei de iradiere (sistem automat de control pentru calculul și optimizarea valorilor de expunere, prefiltre din cupru pentru reducerea dozei pacientului. De altfel, aparatul din dotarea SanConfind este cunoscut și pentru faptul că folosește timpi de expunere foarte mici (între 0,001 secunde și 5 secunde), și drept urmare, doze de iradiere minime. Pentru proiecții oblice, coloana port-tub pentru tubul Rx peste masă poate fi înclinată cu minimum 40 de grade, iar rotirea ansamblului tub-cupolă se face de la minimum +90 grade până la -180 grade. Deplasarea coloanei port-tub: minimum 105 cm. Detectorul digital are patru formate de imagine, iar matricea unei imagini în radiografia digitală este de 2840 x 2874 pixeli. Dimensiunea matricei în fluoroscopie pulsată: 1024 x 1024/ 12 biti. Sistemul digital pentru achiziția imaginii se caracterizează prin: sistem de operare Windows 7, microprocesor 3,4 GHz dual-core, memorie 4 GBRAM. Memoria pentru achiziție imagini: 50.000 de imagini în matrice 1024 x 1024. Pentru procesarea imaginii, există peste 1000 de programe presetate pentru diferite organe. Dintre accesorii, amintim: salteaua radiotransparentă pentru poziționarea pacientului, interfonul pentru comunicarea dintre camera de comandă și camera de examinare, UPS pentru oprirea în siguranță a sistemului imagistic în timpul căderilor de tensiune.