Câmpina va avea, în sfârşit, un aparat RMN

Imagistica medicală, disciplina ce cuprinde diferite procedee pentru a crea imagini ale corpului uman în scop clinic, este extrem de importantă în diagnosticarea, confirmarea şi evaluarea în mod corect a unei afecţiuni, precum şi în stabilirea celei mai bune conduite de tratament.

La sfârşitul acestei luni, Centrul Medical SanConfind îşi va deschide a doua sa structură funcţională, după Baza de Tratament şi Recuperare Medicală, care a fost inaugurată la mijlocul lunii aprilie 2015.  Este vorba despre secţia de Radiologie și Imagistică medicală, o secţie foarte modernă, dotată cu aparate ultraperformante pentru realizarea unor investigații medicale deosebite: RMN – rezonanță magnetică nucleară, CT – tomografii computerizate, mamografii (ecografie mamară în cabinet dedicat), osteodensitometrii, RX – radiologie convențională.

Servicii medicale de top

Cel mai valoros şi mai important este aparatul  RMN, unic în zona de nord a județului. Rezonanța Magnetică Nucleară este o metodă de investigații neiradiantă, are un caracter repetitiv și este indicată în scanarea diverselor segmente anatomice. În cadrul spitalului va fi oferită o gamă largă de investigații tip RMN: cerebral, sistem osteoarticular, coloană vertebrală, abdomino-pelvian. Secţia de imagistică va funcționa la parterul spitalului, într-o zonă distinctă și izolată de restul circuitelor, iar RMN-ul va fi amplasat într-un spațiu special amenajat. Vor fi furnizate servicii de imagistică și radiologie pentru toate grupele de vârstă, cu sau fără substanță de contrast, ca şi pentru toate segmentele anatomice: ecografie membre, abdomen, de organ, pelvis, vasculară, ecocardiografie, ecografie + Doppler color etc. Investigațiile se vor efectua fie în regim de decontare C.A.S., în limita fondurilor care vor fi alocate lunar și cu condiția prezentării documentelor prevăzute de normele contractuale, fie prin suportarea costurilor de către pacient.

Pentru realizarea investigațiilor imagistice/radiologice este necesară efectuarea unor programări. Secţia de radiologie şi imagistică medicală oferă analize cu aparatură şi echipamente de ultimă generaţie. ”Lucrăm cu echipamente medicale marca Siemens, lider în oferirea unei imagini de cea mai buna calitate, tocmai pentru a ne putea îngriji, în cel mai înalt grad, de sănătatea pacienţilor noştri”, ne declară medicul Gabriel Ţintărescu, directorul executiv al Spitalului SanConfind.

Un aparat RMN excelent

Aparatul RMN fabricat de  Siemens şi aflat în dotarea Spitalului SanConfind este modelul Magnetom Aera şi reprezintă excelenţa în imagistica de rezonanţă magnetică de 1.5T. Aparatul se caracterizează printr-o achiziţie foarte rapidă a imaginii de înaltă rezoluţie, o paletă completă de aplicaţii MR, un flux de lucru foarte rapid şi, nu în ultimul rând, prezinta un confort sporit pentru pacient şi personalul utilizator. Un lucru unanim acceptat, Magneton permite obținerea unor imagini de calitate fără precedent. Un astfel de sistem utilizează senzori care examinează corpul pacientului prin scanări „personalizate”, în funcție de profilul pacientului.

În cazul investigațiilor medicale prin RMN, corpul pacientului este așezat pe o masă orizontală de-a lungul unui câmp magnetic foarte puternic, iar cu ajutorul unor bobine se aplică un alt câmp de radiofrecvenţă care, ulterior, imediat după trecerea prin corp, este înregistrat. Din analiza acestui semnal se obțin informații despre anatomia corpului studiat.

Terminologia RMN – Rezonanţă Magnetică Nucleară – este înlocuită astăzi adesea cu IRM – Imagistica prin Rezonanţă Magnetică – pentru a elimina confuzia şi a nu lăsa să se creada că acest tip de investigaţie ar fi periculos din cauza iradierii pacientului cu radiaţii nucleare.

Ce trebuie să ştie orice pacient solicitant este faptul că Rezonanţa Magnetică Nucleară este o tehnică a imagisticii medicale care utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio şi un computer pentru a produce imagini ale structurilor corpului. Scanerul pentru Imagistică prin Rezonanţă Magnetica (IRM) este un tub înconjurat de un magnet de dimensiuni apreciabile, de formă cilindrică. Pacientul este plasat pe un pat mobil care se introduce în magnet.

Principiile de bază ale explorării imagistice prin rezonanţă magnetică se bazează pe fenomenele studiate de fizica particulelor. În momentul în care asupra atomilor de hidrogen acţionează un câmp magnetic puternic, aceştia se “aliniază” spre o anumită direcţie. Apoi atomii respectivi sunt expuşi unor impulsuri de unde radio. Acest lucru produce o reorientare a lor. Timpul de revenire la direcţia iniţială diferă de la un ţesut la altul, oferind medicilor o cale de a le deosebi unele de altele, astfel putând să se deosebească structurile anatomice între ele. Receptorul scanerului IRM detectează toate aceste schimbări, informaţiile fiind procesate de către un computer pentru a fi elaborată o imagine. În cazul anumitor patologii sunt folosite diferite substanţe de contrast pentru obţinerea unor detalii suplimentare în legatură cu procesul patologic. Un IRM poate fi folosit ca o metodă extrem de precisă de detectare a proceselor patologice în tot corpul. Cerebral – evaluează în detaliu anatomia Sistemului Nervos Central (SNC) şi detectează cele mai mici modificări. Se utilizează pentru evaluarea vaselor sangvine, a urechii medii si interne etc. Coloana vertebrală – se investighează foarte bine prin IRM, această metodă dând informaţii foarte precise despre discurile intervertebrale, nervii spinali, integritatea corpurilor vertebrale, a ligamentelor şi a meningelor. De asemenea, în cazuri patologice, această metodă caracterizează foarte bine modificarile produse şi extensia lor, fiind un instrument foarte util pentru neurochirurgi şi neurologi în recuperarea neuromotorie a a bolnavilor. IRM-ul de sân – reprezintă o investigaţie de mare ajutor în evaluarea şi diagnosticul pozitiv al complexei patologii mamare. Pacientele sunt investigate în anumite condiţii, în funcţie de perioada ciclului menstrual. De asemenea, IRM-ul de sân este o investigaţie foarte importantă pentru depistarea cancerului de sân la bărbaţi. Gâtul – conţine multe elemente viscerale ce pot fi investigate facil prin RMN. IRM-ul cardiac evaluează în amănunţime morfologia şi funcţionalitatea cordului. IRM-ul articular este foarte util în caracterizarea mijloacelor de unire, cartilaje de acoperire, meniscuri, ligamente, tendoane şi a segmentelor osoase ce participă la alcătuirea articulaţiei şi detecteaza modificări cum ar fi: rupturi de tendoane, ligamente, menisc, întinderi ligamentare, edem, bursite etc. Abdomen – tehnica de imagistică prin Rezonanţă Magnetică Nucleară oferă informaţii valoroase despre organele abdominale, glande, vase sangvine, ganglioni limfatici abdominali. Este o metodă de caracterizare superioară a structurii organelor, în comparaţie cu Tomografia Computerizata (CT) sau Ecografia, dar trebuie menţionat că aceste două metode amintite sunt, până la urmă, complementare. Fiecare metodă oferă informaţii precise, dar specifice.

O scanare IRM (Imagistică prin Rezonanţă Magnetică) este o tehnică nedureroasă care are avantajul de a evita folosirea razelor X, expunerea la radiaţii. Nu există efecte secundare cunoscute ale unei scanări RMN. Beneficiile unei astfel de scanări se referă la exactitatea în detectarea unor anomalii structurale, de compoziţie şi de funcţionare ale corpului, precum şi la faptul că poate fi repetată de câte ori este nevoie, fără contraindicaţii.