la ORL: despre amigdale, prima linie de aparare impotriva infectiilor

La ORL: despre amigdale, prima linie de apărare împotriva infecţiilor

Amigdalele palatine sunt organe pereche, ce se pot observa când deschidem gura, pe pereţii laterali ai faringelui, de-o parte şi de cealaltă a luetei (popular ,,omuleţului”). Au aspect de ,,burete” şi rol în apararea organismului împotriva infecţiilor – sunt prima linie de apărare, cea care reacţionează la antigenele din aerul sau alimentele care intră în corp. Mărirea amigdalelor este întâlnită frecvent la copiii cu obstrucţie nazală prelungită, vegetaţii adenoide. Mai ales copiii, care respiră predominant pe gură, sunt mai predispuşi la infecţii ale amigdalelor, faringelui şi urechilor; la fel şi cei din colectivităţi (creşă, grădiniţă).

Este bine ca în această perioadă să vii la medicul ORL şi să cauţi raspunsurile potrivite pentru durerile în gât, în ureche, sau inflamaţiile din această zonă, care te supără pe tine sau pe copilul tău, ştiind că împreună cu medicul vei găsi cele mai bune soluţii, care ţi se potrivesc. Acesta te va lămuri ce măsuri trebuie să iei, îţi va prescrie un tratament adecvat, analize de sânge sau alte investigaţii imagistice, conform cu diagnosticul descoperit.

Cauzele sunt în general infecţiile amigdaliene cu diferiţi viruşi. Pentru depistarea acestora, medicul poate sa recomande exsudatul farigian, sau alte analize de laborator, însoţite de un tratament medicamentos, sau poate să recomande operaţia.

Operaţia:

Amigdalele reprezintă o parte importantă a sistemului imunitar, şi intervenţia chirurgicală este necesară atunci când, totuşi, inflamarea amigdalelor cauzează dificultăţi serioase la inghiţire sau în respiraţie.

Decizia de a interveni chirurgical pentru operaţia de amigdalectomie este luată împreună cu medicul în urma unui consult şi a examinării cu atenţie. Intervenţia constă în micşorarea amigdalelor cu ajutorul aparatului de radiofrecvenţă şi al laserului. Este o procedură mai conservatoare, prin care se îndepartează doar o parte din amigdale, care vor avea rol în continuare în apărarea organismului împotriva infecţiilor.

Intervenţia de amigdalectomie se face şi atunci când amigdalele dau mai ales fenomene de obstrucţie, sforăit, apnee în somn şi mai puţin episoade infecţioase. Este o procedură care prezintă mai puţine riscuri de sângerare decât amigdalectomia clasică şi un disconfort postoperator mai redus pentru pacient.

Când se poate face operaţia: 

– dacă există infecţii amigdaliene repetate (dar atenţie, cele documentate de medic!) şase-şapte episoade pe an de amigdalită acută, sau mai multe episoade timp de doi sau mai mulţi ani consecutiv;

– dacă există infecţii streptococice repetate, cu creşterea valorii ASLO (şi care nu prezintă tendinţă la scădere şi normalizare sub tratament); complicaţii la distanţa după angine – reumatism articular acut, pusee reumatismale, nefropatii sau valvulopatii etc;

– dacă există istoric de supuraţii / infecţii periamigdaliene;

– atunci când volumul amigdalelor este exagerat şi produce fenomene de obstrucţie a căilor respiratorii superioare precum apnee în somn, somn neodihnitor, sforăit, dificultate în respiraţie, voce ,,amigdaliană”;

– dificultate la înghiţire, uneori cu imposibilitatea înghiţirii alimentelor solide, ganglioni cervicali măriţi, absenteism şcolar din cauza repetatelor episoade de acutizare, nevoia de a administra frecvent antibiotice.

In cazul stabilirii necesităţii interventiei chirugicale, medicul ORL va explica procedura cea mai bună, pe baza istoricului bolii, a dosarului medical şi a evaluării din cabinet.

O colaborare strânsă între medicii specialişti: ORL, Pediatru, şi alte specialităţi medicale necesare, oferă rezultate superioare privind tratamentul, reducerea complicaţiilor şi calitatea vieţii pe durata episodelor acute. De aceea este foarte important, ca pentru a evita aceste evenimente neplăcute, să veniţi din timp la medic, pentru a putea elimina cauzele bolii şi a trata în fază incipientă, problema de sănătate.

Suna la 0244990 pentru consultul initial.