Despre ecografia morfologica fetala

Despre ecografia morfologică fetală la Sanconfind, departe de griji, pe mâna specialiştilor

Aflată într-o zonă pitorească, Maternitatea Sanconfind este, fără îndoială, o maternitate dotată cu aparatură de ultimă generaţie, unde medici foarte bine pregatiţi au decis să facă naveta sau chiar să se stabilească aici pentru a oferi servicii medicale de înaltă calitate gravidelor .
Pentru a aduce pe lume în siguranţă un copilaş este nevoie de parcurgerea unor etape în urmărirea sarcinii. Paşii sunt făcuţi de către gravidă, cu suportul familiei, sub îndrumarea atentă a cadrelor medicale de la Sanconfind. Inarmaţi cu determinare, cunoştinţe medicale temeinice şi o atitudine prietenoasă în relaţia cu pacienta, noi, cei de la Sanconfind dorim să conducem viitoarele mămici pe drumul fascinant al îngrijirii sarcinii. Abordarea specialiştilor noştri este una multidisciplinară, cu scopul de a integra orice caz şi a acoperi toate nevoile în contextul unor patologii de graniţă între specialităţi.
Ecografiile de sarcină reprezintă un punct de rezistenţă în urmărirea temeinică a sarcinii. Importanţa ei în sarcină este cu mult accentuată în zilele noastre , în care , prin intervenţii invazive (biopsia de vilozităţi coriale şi amniocenteza) putem afla cu certitudine informaţii despre genele copilului şi despre eventuale defecte ale acestuia înainte ca acesta să se nască.
Ecografia morfologică de sarcină (ecografia morfofetală) este , dacă-i putem spune aşa, “regina” ecografiilor de sarcină. Aceasta presupune o analiza structurală şi funcţională detaliată a organelor fetale, din cap pana în picioare.
Pe teritoriul României, sunt recomandate trei ecografii morfologice de sarcină, corespunzatoare fiecărui trimestru : I, II, III. In cele ce urmează, vă voi prezenta, pe înteles, ca viitori părinţi, ce presupune fiecare din aceste trei ecografii.
Morfologia de trimestrul I prespune o analiză detaliată a structurilor fetale ce se efectuează între 11 şi 13 săptămâni şi 6 zile de gestaţie (fătul are o lungime cuprinsă între 45 şi 84mm) .
Obiective principale:
1. Stabilirea exactă a vârstei sarcinii : datarea exactă în săptămâni şi zile este extrem de importantă pentru a stabili cu exactitate oportunitatea unei anumite intervenţii medicale, momentul naşterii, recomandarea riguroasă a diverselor teste şi investigaţii în raport cu vârsta sarcinii, pentru a avea un copilaş sănătos în final. In anul 2020 exprimările “luna a V-a” , “luna a VII- a” nu ne mai aduc suficiente informaţii pentru o conduită adecvată în raport cu sarcina.

2. Calcularea riscului de sindrom Down, Edwards, Patau (reprezintă combinaţie= dublu test= bi-test între o analiză de sânge şi ecografie). Cele trei sindroame menţionate mai sus sunt cele mai frecvente anomalii cromozomiale (ale genelor), care se regăsesc în populaţie, testarea acestora prenatală aducând un beneficiu important.

Morfologia de trimestrul II reprezintă o analiză ecografică detaliată a structurilor şi funcţiilor fetale ce se efectuează între 19 săptămâni şi 22 săptămâni de gestaţie.
Este, de departe, cea mai importantă ecografie din sarcină, întrucat, la această vârstă gestaţională structurile fetale sunt aproape pe deplin dezvoltate (cu menţiunea că inima şi creierul mai au încă elemente de definitivat).
Obiective: 1- Efectuarea măsurătorilor biometrice fetale: măsuram părţile corpului fetal şi aparatul ne dă o estimare a greutăţii, iar noi o comparăm cu greutatea aşteptată pentru această vârstă gestatională.
Este extrem de important ca gravidele să prezinte cu ele rezultatele ecografiilor anterioare, datarea cea mai exactă a sarcinii făcându-se în trimestrul I. In trimestrul II doar estimăm creşterea, nu mai redatăm .
2- Evaluarea detaliată a anatomiei fetale
3- Evaluarea riscului de naştere prematură- măsurăm, cu ajutorul ecografiei transvaginale colul uterin. Colul uterin este partea terminală a uterului (notat pe desenul de mai jos “cervix”), structura uterină care ţine închis uterul. Cu cât colul este mai lung, cu atât riscul de naştere prematură este mai mic. Dacă descoperim un col uterin scurtat (sub 25mm), luăm legătura cu medicul curant, care poate acţiona să împiedice naşterea prematură prin medicamente sau intervenţii (cerclaj).

Morfologia de trimestrul III se efectuează optim în perioada 30-33 de săptămâni, cu următoarele obiective:
1- Efectuarea măsurătorilor biometrice fetale şi proiecţia EFW la nivelul curbelor de creştere +estimarea lichidului amniotic şi a Dopplerelor fetale.
Este vârsta la care întâlnim cea mai mare variaţie a greutăţii feţilor: de exemplu, pentru aceeaşi vârsta gestatională un copil provenit dintr-o mamă de 1.5 m înâlţime poate cântări 1.800g, în timp ce altul, provenit de la o mamă de 1.78m înălţime poate cântări 2300g, fiecare fiind normal în raport cu aşteptările pentru fiecare caz în parte.
2- Efectuarea ultimei analize structurale detaliate: se insistă în special asupra detaliilor cerebrale şi cardiace, când aceste două organe şi-au finalizat dezvoltarea la această vârstă.

Echipa de specialişti in Morfologie fetală de la Saconfind dispune de flexibilitate în relaţia cu viitoarele mămici şi vă aşteaptă cu drag în timpul programului (acum şi sâmbăta) ,pentru a efectua ecografii morfologice de sarcină. Singuri nu suntem mult, împreună suntem totul!
Dr. Roxana Dumitru, medic ginecolog, specializat în morfologie fetală