Rinosinuzitele de ce apar si cum se trateaza

Rinosinuzitele, posibilitati diagnostice si terapeutice la Centrul medical Sanconfind

Rinosinuzitele reprezintă boli inflamatorii ale foselor nazale şi ale anexelor acestora, sinusurile paranazale şi un diagnostic frecvent.
Sinusurile paranazale sunt nişte cavităti dezvoltate în grosimea oaselor craniului, în imediata vecinatate a nasului şi care comunică prin intermediul unor orificii cu fosele nazale.
Boli inflamatorii relativ frecvente, rinosinuzitele, pot determina, prin manifestarile asociate, o afectare în sens negativ a calitatii vietii, creând un discomfort atat local cât şi al nivelul întregului organism.
Din punct de vedere al evoluţiei se împart în forme acute, cu evoluţie în general favorabilă şi de scurtă durată (sub 30 de zile) şi cronice, cu evoluţie trenantă, de lungă durată, peste 30 de zile, cu numeroase recăderi şi recidive.
Manifestările principale ale rinosinuzitelor sunt : cefaleea (durerile de cap), cu sediu predominant frontal, interocular, la nivelul obrajilor dar uneori (în cazul sinuzitelor sfeonidale) profund retroocular şi cu iradiere în creştetul capului ; scurgeri de secreţii (de diverse culori şi consistenţe) atat pe la nivelul nărilor cât şi (cel mai frecvent) la nivelul gâtului ; senzaţie de presiune şi de blocaj al nasului şi capului ; uneori senzaţie de urechi înfundate, însoţită de pocnituri la nivelul acestora ; senzaţie de oboseală, lipsă de concentrare, scăderea mirosului şi a gustului.
Principalele cauze sunt reprezentate de infecţii virale, bacteriene, fungice sau combinaţii ale acestora, uneori asociate sau potenţate de alergii. De menţionat un factor aparte, infecţiile din vecinătate, ce se pot propaga la cavităţile sinusale din care un rol predominant îi revine focarului dentar, generând aşa numita sinuzită odontogenă.
Diagnosticul acestor afecţiuni se face pe baza anamnezei, a examenului clinic ORL, a examenului fibroscopic (endoscopic) endonazal şi în baza examinărilor imagistice : IRM(RMN) şi computer tomografice(CT).
La Sanconfind beneficiem de un cabinet modern ORL dotat cu un unit de consultaţie de mare performanţă ce include şi un sistem video-fibroscopic care permite vizualizarea modificărilor endonazale.
De asemenea, avem suportul serviciului de imagistică, ce cuprinde atât echipament computer tomografic cât şi RMN.
Mijloacele terapeutice şi de recuperare includ :
Antibioterapia
Medicaţia antiinflamatorie( steroidiană si nesteroidiană)
Lavajul rinosinusal (sprayuri cu apa de mare, dispozitive de irigaţie cu soluţii saline, puncţii-spălături sinusale)
Medicaţie simptomatică şi de dezobstrucţie rinosinusală.
Nu în ultimul rând, terapia adjuvantă şi de recuperare, precum fizioterapia cu raze ultrascurte si aerosoloterapia.
Moderna baza de fizoterapie şi recuperare medicală de la Sanconfind are în dotare atât aparat cu raze ultrascurte cât şi aparat de aerosoli.
Uneori, acest arsenal terapeutic este insuficient Si trebuie recurs la metodele invazive de tratament cum ar fi chirurgia functională endoscopică (FESS) sau chiar chirurgia clasică deschisă (tot mai puţin folosită astăzi şi rezervată complicaţiilor).
Centrul medical Sanconfind dispune de săli moderne de chirurgie şi sperăm ca într-un viitor, nu foarte îndepartat, să putem aborda şi terapia chirurgicală.