Despre traumatismul genunchiului, cea mai mare articulatie a corpului si foarte complexa.
Chiar daca suntem in perioada de pandemie, putem avea accidental un traumatism al genunchiului, sau din contra, dureri care putin cate putin se accentueaza. Nu este bine sa le neglijam.
Trebuie sa fim foarte atenti daca genunchiul devine dureros, putin cate putin si se umfla (hidrartroza). Daca devine cald, daca apare o umflatura in fata genunchiului, durere la flexie/extensie, imposibilitatea de a avea o extensie completa sau schiopatare. Pot fi mai multe cauze insa este bine sa nu le lasam neglijate.
De exemplu, am avut un pacient de 35 ani care s-a prezentat la consult ortopedic cu un genunchi cald, edematiat (umflat), dureros la palpare, flexie/extensie dureroasa, fara sa acuze traumatism in antecedente. Pacientul a povestit ca in urma cu o saptamana a pus parchet in casa si s-a intepat intr-un cui.
In urma examenului clinic (de catre medic) si paraclinic (ecografie, analize, RX) diagnosticul a fost de bursita prerotuliana si a fost nevoie de antibioterapie si interventie chirurgicala dupa 3 saptamani. Neprezentarea la timp la consultul medical ar fi putut agrava foarte mult prognosticul.
Bursita este o inflamatie, o punga cu lichid care se afla intre rotula si tegument, cu rolul de a aluneca rotula sub tegument in timpul flexiei si al extensiei. Inteparea sau traumatizarea acestei burse poate produce inflamarea sau infectarea acesteia.
Un alt caz cu traumatism, accident de ATV, s-a prezentat cu edem, durere compartiment intern, insuficienta functionala, in urma examenului clinic si paraclinic (RMN). Diagnosticul a fost de entorsa grava de genunchi cu leziune completa de ligament incrucisat anterior, leziune menisc intern, leziune ligament colateral intern. Acestea intra intr-un diagnostic grav, care poarta denumirea de triada nefasta a genunchiului. Tratata la timp, evolutia este mult mai favorabila decat amanarea.
Recomandarea ortopedului pentru aceasta triada ar fi imobilizare de genunchi in orteza, kinetoterapie si interventie artroscopica a meniscului si a ligamentului incruscisat anterior. Fiecare pacient are o evolutie diferita, tocmai de aceea, prezentarea la consultul de specialitate trebuie sa fie rapida.
Chiar daca momentan sistemul sanitar este in pandemie, consultul de specialitate este obligatoriu, la fel si recuperarea medicala prin kinetoterapie. Tratamentul adecvat precoce va avea ca efect o recuperare, o evolutie favorabila mai rapida si cu sechele minime.
Dr Albu Viorel