Se ştie din timpuri străvechi că izvoarele de apă au reprezentat o sursă de viaţă şi de energie pentru oricine a încercat să le valorifice; fie prin tratament, fie prin consumul obişnuit. În apă au apărut primele forme de viață. Fără apă, este evident, pământul nu s-ar fi putut forma. De aceea, apa este considerată gazda genezei tuturor lucrurilor și ființelor. Apa este cunoscută în toate religiile ca fiind purificatoare și unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale naturii. Cu atât mai apreciată este forma sărată a apei de izvor, utilizată pentru remedii naturiste și terapii recomandate de către medicii specialiști. La Poiana Câmpina, această apă sărată era, de multă vreme, folosită de localnici direct de la sursă, atât pentru conservarea murăturilor, toamna, cât și în bazinele existente aici pentru cei care veneau la băi. Proprietățile și efectele sale terapeutice sunt și azi deosebite și recunoscute.
La Centrul Medical SanConfind, apa sărată este captată de la un izvor vechi de secole și stocată în câteva rezervoare uriașe situate în curtea spitalului. Apoi, ea ajunge în Sala Bazinelor, în care se găsesc trei bazine pentru hidrokinetoterapie cu dimensiuni considerabile. Bazinul cel mare (9×4 metri) și cel pentru mers în contra curent (7×2,5metri), sunt ambele pentru adulţi şi au adâncimea de 1,2 metri. Bazinul destinat recuperării medicale a copiilor este ceva mai mic, pentru a asigura o foarte bună supraveghere a micilor pacienți, iar adâncimea lui este și ea corespunzătoare: 0,5 metri. În toate bazinele, apa circulă continuu, după ce este, în prealabil, filtrată, astfel încât se menţine curată tot timpul.
Mineralizarea totală a apei din bazine este de 320 g/l, una dintre cele mai ridicate din țară, printre elementele sale componente numărându-se Cl, sulfați, Na, K, Ca, Mg, Fe. Acestea se absorb prin piele în timp ce pacientul execută diferite exerciții în apă.
Apa din bazine are o temperatură constantă, de 33 de grade Celsius, care produce efectele antialgice (prin modificarea percepției dureroase și relaxarea musculară). Această apă sărată caldă produce vasodilatație periferică (scade tensiunea arterială) și menține ritmul cardiac constant.
Exercițiile se pot efectua cu mai multă ușurință de jos în sus, sau cu rezistența opusă de apă la mișcările de lateralitate, astfel încât se obține o mobilitate articulară mai bună și mai rapidă, o creștere a forței musculare, dar și o reducere a edemelor membrelor inferioare și superioare.
Unul din bazine oferă și posibilitatea de “mers contra curent” datorită jetului puternic de apă ce permite un antrenament mai intens. Hidrokinetoterapia este recomandată atât în afecțiuni ortopedice și neurologice, cât și în cele cardiovasculare (reantrenarea la efort) sau pulmonare.
Apa sărată poate fi folosită și la inhaloterapie, în diferite afecțiuni ORL.
Nu există risc de contaminare în bazinele cu apă sărată.
INDICAȚII ȘI CONTRAINDICAȚII TERAPEUTICE PENTRU TRATAMENTE CU APĂ SĂRATĂ
Afecțiuni reumatismale degenerative: spondiloza cervico – dorso – lombară, coxartroza, gonartroza, artrozele articulațiilor mâinii.
Afecțiuni reumatismale de tip inflamator: artropatii reactive, spondilita ankilopoietică, poliartrita reumatoidă, artritapsoriazică, sechele post-reumatism articular acut.
Afecțiuni reumatismale abarticulare: periartrite scapula-humerale, coccigodinii, miogeloze etc.
Stări postoperatorii sau posttraumatice: posttraumatism cranio-cerebral sau vertebral – medular, artroplastii (proteze de umăr, șold sau genunchi), hipotrofii musculare, redoriarticulare, pseudoartroze etc.
Afecțiuni ale sistemului nervos periferic: radiculopatii, polineuropatii, pareze, paralizii.
Afecțiuni ale sistemului nervos central: tetrapareze, parapareze, scleroză multiplă, boala Parkinson, hemiplegii, hemipareze de diferite cauze, sechele dupa poliomielită etc.
Afecțiuni vasculare periferice: tulburări ale circulației venoase periferice, limfedeme.
Băile cu apă sărată sunt un remediu foarte bun pentru persoanele care suferă de oboseală sau stres.
Curele cu apă sărată nu sunt însă benefice pentru toți bolnavii. Băile de acest tip sunt interzise pacienților care au febră, celor cu boli inflamatorii în puseu acut, infecțioase, cancer, dar și persoanelor cu hipertesiune arterială necontrolată terapeutic.
După 5-8 zile, pot să apară efectele ”crizei balneare” (cefalee, astenie, adimanie, insomnie, palpitații).
Se recomandă:
– două cure pe an, a câte 10-12 băi, fiecare cură la un interval de 6 luni;
– o baie să nu depășească 30 de minute;
Dr. Simona Fătulescu