Urologia reprezintă unul dintre domeniile principale ce au făcut posibilă utilizarea roboticii în medicină şi la dezvoltarea acestei tehnici chirurgicale. Robotica are aplicatii largi în urologie. Numeroase astfel de intervenţii se pot face cu ajutorul aparaturii: prostatectomia radicală pentru cancerul de prostată, cistectomia radicală pentru cancerul vezical, nefrectomii radicale şi parţiale pentru patologia tumorală renală dar şi la prelevarea rinichiului de la donorul viu. Urologia este o specialitate tehnologizată, pe care o consideră un vârf de lance al medicine. Ea se ajută de proceduri endoscopice, laparoscopice, robotice şi aparaturi de diagnosticare precum ecograful şi tomografia computerizată.

Afecţiuni
Pentru consultaţii în vederea diagnosticării şi tratamentului, prin metode moderne, pentru pacienţii cu simptome precum:
-urinare frecventă, incontinenţă urinară
-senzaţii de usturime, durere, arsuri la urinare
-urinarea cu sânge
-dureri de spate în zona rinichilor, litiază reno-uretrală
-disfuncţie erectilă, infertilitate
-controlul prostatei recomandat tuturor bărbaţilor peste 45 de ani
Investigaţii
Se efectuează ecografie abdominală, ecografie transrectală, scrotală şi peniană
Se oferă proceduri chirurgicale destinate patologiilor maligne şi benigne cu abordare atât clasică, dar şi endoscopică printre care ureteroscopia flexibilă laser.

 

Ureterorenoscopia

 

Despre…

Reprezintă intervenţia chirurgicală endoscopică ce permite atât vizualizarea ureterului şi a căilor urinare intrarenale cât şi tratamentul diverselor patologii asociate acestor segmente urinare.

 

Ureterorenoscopia este de mai multe feluri şi presupune aparaturi diverse ce se adresează sectoarelor căilor urinare după cum urmează: ureteroscopia semirigidă ; este dedicată ureterului inferior, în timp ce explorarea ureterului şi a rinichiului presupune ureteroscopul flexibil.

 

La ce foloseşte ureterorenoscopia?

Cea mai frecventă indicaţie a ureteroscopiei este litiaza rinichiului şi a ureterului. Intervenţia presupune ascensionarea aparatului până la nivelul unde se află calculul sub control vizual endoscopic şi radiologic. Acesta se vizualizează şi se tratează. Dintre multiplele metode de a fragmenta un calcul amintim litotriţoarele hidropneumatice, care încă se mai folosesc în prezent. Acestea, totuşi,  îşi arată limitările în cazul calculilor duri.

 

Spargerea pietrelor cu ajutorul laserului

Soluţia prezentă universală pentru tratamentul tuturor calculilor este laserul Holmium pe care îl avem şi la Sanconfind. Acesta permite atât fragmentarea calculului în fragmente mai mici, ce se extrag una câte una ,cât şi o fragmentare foarte fină („dusting”). Adică piatra devine un nisip fin ce se elimină în cea mai mare parte în timpul intervenţiei dar şi ulterior, în lungul unei sonde JJ. Alegerea tehnicii de fragmentare ţine atât de particularităţile anatomice, duritatea calculului dar şi de experienţa chirurgului.

 

Ureteroscopia se poate folosi şi ca metodă de diagnostic a tumorilor căilor urinare superioare care astfel pot fi vizualizate. Prin acest aparat se poate introduce o pensă de biopsie pentru prelevarea mucoasei anormale în vederea obţinerii unui rezultat anatomo-patologic. O anumită parte a acestor tumori ale ureterului şi ale cavităţilor renale pot fi tratate şi definitiv prin intermediul metodei de distrucţie completă a acesteia.

 

O altă indicaţie o reprezintă stenozele ureterale. Cel mai adesea stenozele joncţiunii pielo ureterale operate (pieloplastie), în situaţia recidivei acesteia, beneficiază de primă intenţie, de un astfel de tratament prin ureteroscopie ce permite incizarea zonei de stenoză.

 

In prezent la Sanconfind realizăm ureteroscopie semirigidă şi tratament prin laser Holmium, adică acoperim patologia ureterului, urmând ca în curând să realizăm şi ureteroscopie flexibilă.

In data de 5 noiembrie 2021 s-a realizat la noi prima ureteroscopie prin care am tratat prin litotriţie laser un calcul de 10/6mm situat la nivelul ureterului lombar ce a fost fragmentat şi eliminat complet. Intervenţia s-a realizat prin anestezie generală şi externarea s-a realizat a doua zi, pacienta reluându-şi imediat activităţile obişnuite.