Despre dr Emil Barbu

Medicul care a operat în Africa şi Amazon pacienţi cu cazuri de excepţie, în zone foarte sărace

Absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţeganu” din Cluj-Napoca, cu rezidentiatul în chirurgie generală, clinica Chirurgie I Cluj-Napoca şi asistent universitar la Catedra de Chirurgie 1 Cluj-Napoca. Este născut în Arges, la Cetăţeni.

Are 4 ani de experienţă în Franţa, ca medic specialist la Spitalul de stat “Hospital Centre Victor Jousselin”. Aici a descoperit ce înseamnă cu adevărat munca în echipă într-o ţară vestică atât de dezvoltată, în care se consideră că mai mulţi medici la un loc pot da un tratament mai bun pentru pacient şi, în cele din urmă, către un rezultat favorabil acestuia. Bolnavul nu este lăsat doar pe mâna unui chirurg şi atât, ci medici din diferite specialitati se întâlnesc şi studiază simptomatologia şi abia apoi iau o decizie. „Pentru ei contează foarte mult lucrul în echipă. În Franţa, în fiecare săptămână, era un staff, adică medici din mai multe ramuri medicale şi chirurgicale care se întruneau pentru cazurile foarte grele. Stafful discuta diagnosticul şi tratamentul.”

A operat ore în şir, zilnic, atât în Franţa cât şi în ţări africane (Kenya, Rwanda, Etiopia, Burundi) sau în Amazonia, prin intermediul “Medicine sans Frontieres”. In Amazonia, cel mai mult s-a confruntat cu muşcăturile de aligatori (amputaţii). In Africa a operat mastectomii sau cezariene cu anestezie locală, date fiind conditţile locurilor şi pacientilor de acolo. S-a confruntat cu experienţe unice şi inedite la fiecare intervenţie.

In Etiopia a beneficiat de sprijinul Crucii Roşii, într-o misiune de 3 săptămâni, unde alături de ceilalţi membri ai echipei au primit medicamente pentru tratamentele bolnavilor operaţi.

Este membru fondator în Fundaţia Americană “Mission Care”.

Experienţele traumatice la care a asistat pe viu l-au determinat să-şi schimbe părerea despre oameni şi i-a albit părul de la 30 de ani. A văzut ceea ce nu credea că poate exista cu adevărat. Deşi s-a pregătit cu vizionarea unor documentare despre aceste locuri sărace şi îndepărtate, a văzut că realitatea este cu mult mai dură, imposibil de descris în cuvinte.

“Omul este ceva sacru, în Africa oamenii sunt trataţi ca animalele. Am avut o perioadă coşmaruri cu copii pe marginea drumului, uscaţi, care strigă după ajutor. Copiii din Burundi, precum câinii comunitari la noi. Ăsta a fost cel mai mare şoc, adică mi-am schimbat ideea despre oameni”.

In 2011 a participat la primul proiect cu fundaţia din SUA (“Mission Care”) a fost în Burundi, a doua cea mai săracă ţară din lume. Acolo a făcut mică chirurgie cu 300-400 de pacienţi în fiecare zi.

O a doua experienţă, şocantă, a avut-o în Nordul Braziliei, în jungla amazoniană unde mergea la pacienţi cu rucsacul în spate. Frica a însemnat nu prezenţa aligatorilor, ci riscurile la care se expunea, având în mâini viaţa unui om şi teama de necunoscut.

Motivul de a se alătura echipei Sanconfind a fost unul simplu: „Mi-am dorit întotdeauna să am o cabană a mea la munte şi să lucrez într-un spital dintr-un oraş liniştit.”

 

In 2018 a fost prezent în Etiopia împreună cu colegii săi de la fundaţia americană. Zonele unde medicii fără frontiere aleg să salveze vieţi sunt decise în funcţie de distanţa de la populaţia băştinaşă şi până la primul spital.

 

Tipuri de intervenţii:

Chirurgie –mici intervenţii

-chist sebaceu

-furuncule

-chisturi ale scalpului

-lipom

-chist sinovial

-plagi

-papiloame

-unghii încarnate

-abcese

 

Chirurgie generală

-colecistectomii clasic/laparoscopic

-apendicectomii clasic/laparoscopic

-hernii inghinale clasic/laparoscopic

-tumori gastrice

-tumori colon/instestin subtire

-ocluzii

-histerectomii pentru tumori în zona genitală

-eventraţii (hernia postoperatorii)

-amputaţii

-tiroidectomie

-tumori mamare (sectorectomii si mastectomii)

-hemoroizi
-fisuri anale

-fistule anale

-abcese perineale

 

Consultul iniţial se acordă o zi pe săptămână în baza programării la 0244990