
Premieră în chirurgia reconstructivă, la SanConfind- un spital care foloseşte un biomaterial inovator în chirurgia de reconstrucţie a sânului cu implant
La compartimentul chirurgie generală, doctor Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală și doctor în științe medicale, a realizat pentru prima dată în Sanconfind, o operație de mastectomie cu reconstrucția sânului, cu grad ridicat de dificultate. A fost posibilă cu ajutorul chirurgului plastician, Adrian Alexandru şi echipei ATI. Pacienta a beneficiat de un dispozitiv medical inovatoar pus la dispoziția spitalului de către compania Framed Medical Device, distruibuitor unic de matrici dermice acelulare patentate Decomed si fabricate in Germania.
Tehnica folosirii unei matrici natural bioactive, care stimulează regenerarea ţesutului
Tehnica folosită a fost de intervenţie submusculară, cu membrană naturală de colagen porcin , Native® Decomed, în combinaţie cu o proteză mamară specială, pentru redarea formei şi senzaţiei tactile naturale.
Reconstrucția mamară necesită un biomaterial care să stimuleze procesul de recunoaștere, acceptare și încorporare rapidă ca țesut propriu de către organismul
gazdă, pentru că întârzierea acestui proces amplifică fenomenele inflamatorii de corp străin care încetinesc regenerarea tisulară și cauzează apariția complicațiilor. Spre deosebire de celelalte biomateriale inerte, care sunt încorporate pasiv, matricea Native® este bioactivă, stimulând transformarea ei în țesut propriu, printr-un proces regenerativ natural de remodelare, grăbind vindecarea.
De ce să faci o astfel de operaţie
Dacă ești una dintre pacientele care are nevoie de reconstrucție mamară, trebuie să înțelegi că această operație nu are doar o componentă estetică. Reconstrucția sânului crește evident încrederea și calitatea vieții tale, dar procesul de acceptare a protezei mamare de către organism este extrem de important, atât pentru o recuperare rapidă, fără complicații, cât și pentru stabilitatea rezultatului estetic în timp, cu evitarea altor intervenții ulterioare.
Atunci cand este indicata, reconstrucția mamară post mastectomie cu implant are marele avantaj al unui singur timp operator, adică o traumă chirurgicală și emoțională minimă pentru pacientă. Există și riscuri, legate de supraviețuirea tegumentului mamar, supraviețuirea mamelonului, dar aici intervine legătura stabilită cu medicul şi controalele ulterioare pe care le va face pacienta. Chiar dacă în ochii pacientei, rolul reconstrucției este cel mai important, totuşi, mastectomia este etapa esențială, cea care exclude cancerul.
Luptă împotriva cancerului de sân prin screening mamar
”Pentru a avea șanse maxime de reușită în lupta împotriva cancerului de sân, toate femeile ar trebui să urmeze un program de screening pentru depistarea precoce a acestei maladii. Cancerul de sân este printre cele mai răspândite de pe glob. Cu siguranță, este cel mai frecvent cancer la femei și a doua cauză a deceselor provocate de cancer în rândul femeilor, după cancerul de plămân. Vreau să fac acest îndemn pentru screeningul cancerului de sân având motive întemeiate. Am diagnosticat si am tratat deja în Poiana Câmpina mai multe paciente cu diferite stadii de neoplasm mamar. La SanConfind se poate realiza un screening de calitate, judecând după aparatele ultraperformante din dotare (ecograf, mamograf, RMN). Este și păcat ca femeile prahovene (și, bineînțeles, nu doar acestea), să nu beneficieze de dotările imagisticii medicale de la SanConfind în cadrul unui program de screening. Este foarte important să subliniem că atunci când problemele sunt depistate la timp, înainte de a fi evidente clinic, pacienta poate fi vindecată mult mai ușor. Sansele de vindecare sunt mult mai mari cu eforturi mult mai mici și cu suferințe minime ale pacientei, pentru că nu este nevoie de toate metodele de tratament interdisciplinar (chimioterapie, radioterapie). Totul se rezolvă printr-o operație mult mai simplă, fără sechele și fără mutilare.” (Dr. Gradinaru Sebastian.)
Operaţia de mastectomie a fost posibilă cu ajutorul medicului estetician participant, dr. Adrian Alexandru, care a realizat practic reconstrucţia. Abordarea a fost multisiciplinară: recomandările medicale ante şi post intervenţie pot consta în: investigaţii imagistice, analize medicale, dar şi în suportul psihologic acordat de psihologul clinician ce se preocupă de cazurile internate în Sanconfind.
Leziunile suspecte descoperite nu se pot palpa, nu sunt depistate nici la un examen clinic spre deosebire de noduli, care pot fi depistați mai ușor, dar existența lor poate însemna deja o anumită fază a cancerului. La examenul histopatologic a reieșit că acel sân, multiplu operat, care a fost extirpate, s-a descoperit încă o tumoră invazivă de aproximativ doi centimetri şi multe focare de cancer in situ.
Datorită acestor tehnologii revoluţionare şi a unei echipe medicale pregătite în astfel de intervenţii, am reuşit sa găsim cea mai bună soluție pentru pacientele noastre.