DESPRE DR STELIAN ANGHEL MEDIC SPECIALIST ORTOPEDIE SI TRAUMATOLOGIE

Câteva cuvinte despre pregătirea medicală
Dr. Anghel Stelian a terminat Facultatea de Medicină din Braşov, cu rezidenţiatul 4 ani în Bucureşti şi 2 ani în Târgu Mureş. A plecat din ţară dorind să se dezvolte pe chirurgia coloanei vertebrale ajungând din 2015 şi până în prezent, în Australia, Anglia şi Irlanda. Cu un palmares bogat în spitale occidentale, a lucrat numai în spitale universitare. Astfel, în Australia a lucrat la “Princes Alexandra Hospital”, “Mater Private Hospital”, în Anglia la “Royal State University Hospital” şi în Irlanda la “Tallaght Hospital “şi “Beaumont Hospital”.
Considerate spitale terţiare, dar cu peste 1000 de paturi, acestea erau spitale în care pacienţii cei mai gravi erau direcţionaţi de la alte spitale mai mici.
A consultat peste 42.000 de pacienţi doar în străinătate, obţinând astfel o experienţă bogată în special pe zona de intervenţii chirurgicale pe coloana vertebrală.
După terminarea rezidenţiatului a lucrat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi mai apoi la spitalul Militar Central Bucureşti unde l-a întâlnit şi pe dr Viorel Albu, ortopedul actual de la Sanconfind.

Cel mai dificil caz tratat
In cariera de ortoped, dr. Anghel Stelian a întâlnit nenumărate cazuri grele de traumatologie, printre care un accident rutier în România, un culturist cu un microbuz, cu ambii femuri fracturaţi şi un brat, care a necesitat operaţii zilnice timp de 1 săptămână.
In Preston a avut de tratat pacienţi în urma unor accidente rutiere-un motociclist cu fracturi de tibie, de femur, antebraţ, umăr, pe partea stângă, şi o fractură de bazin. Aşa cum declară şi medicul, munca de ortoped nu se face singură, ci în echipă întotdeauna: “din fericire lucrez în echipă, nu-s singur, ci cu Echipa de ATI, chirurgie, neurologie, neurochirurgie, noi , ortopezii suntem ultimii care acţionează în tratamentele de acest gen. E totul ca un puzzle pe care trebuie să îl refaci. Intri în alertă şi eşti atent la cele mai mici detalii, ca să nu îţi scape nimic, ţin cont de toate celelalte specialităţi, pentru că traumele altor organe pot să îţi afecteze decizia. Primul lucru e să stabilizezi pacientul.”

De ce a ales cariera în medicină şi în ortopedie
A ales cariera în chirurgie ortopedică pentru că a considerat că este foarte îndemânatic şi atent. “Vizualizez foarte bine 3 D, lucru care, mai ales în chirurgia coloanei, este foarte important. Inţeleg natural mecanismele şi cum acţionează forţele şi mişcările pe care e face corpul omenesc şi cu care este înzestrat.”
Doctorul Anghel este specializat pe chirurgia coloanei vertberale. Consideră că un rol important după sau înainte de o intervenţie chirurgicală îl constituie recuperarea medicală. Are un loc aparte şi contează foarte mult în tot acest proces complex pe care îl parcurge pacientul.

Recomandările post chirurgicale pe care le face

Recomandările post chirurgicale pe care le face sunt specifice pe patologie dar la modul general. Putem vorbi de recuperare medicală prin fizioterapie, kinetoterapie (gimnastică medicală). Aceste proceduri de recuperare medicală au un rol foarte important în afecţiunile coloanei. “Prezenţa unui dezechilibru în mişcare poate avea la bază multe afecţiuni ale coloanei. Pacientul se mişcă într-un anumit fel, ridică într-un fel anume, se generează un dezechilibru mecanic, dacă nu o face corect. Până la un anumit punct, există prevenţie prin mişcare şi postură, condusul unei maşini poate influenţa etc. O poziţie nemişcată o lungă perioadă de timp, poate sta la baza unei patologii a genunchiului sau şoldului.”
In ultimii doi ani s-a confruntat în Anglia cu foarte multă patologie tumorală a coloanei din cauza stilului de viaţă, cauze genetice, sau de mediu. De asemenea, a crescut mult şi numărul de infecţii în piscine (40-50 de cazuri pe lună, faţă de un caz pe lună acum un an).

O poveste africană
Dr. Stelian Anghel a mai adăugat în palmaresul experienţelor medicale şi de viaţă şi o serie de acţiuni umanitare în Africa (Namibia şi Uganda) unde a făcut educaţie medicală si chirurgie generală în condiţii de trai grele. “ Ce m-a impresionat cel mai mult a fost mirosul greu de infecţie şi plânsetele de copii într-o sală de aşteptare improvizată, lipsa personalului medical, lipsa unor spitale construite adecvat. Era un complex de clădiri ca o casă de la ţară, o intrare, aparatură de sterilizat care nu funcţiona, o sală de operaţii nouă cu instrumentar nou dar nefolosit. Am găsit şi un generator nou şi cu echipa formată am reuşit să punem în funcţiune şi am operat pe chirurgie generală, foarte multe infecţii şi multe muşcături de crocodil. Acolo nu puteam să resist mai mult de 3 săptămâni, după care mă întorceam acasă.”
Povestea africană a început cu o şcoală unde copiii aveau nevoie de diagnosticare, ca să nu fie nevoie ca toţi să fie transportaţi în locaţia unde se afla spitalul.
Un caz interesant întâlnit în Namibia a fost cel al unei tinere de 25 ani care căzuse dintr-un jeep şi spunea că nu mai poate să meargă. Era întinsă pe o rogojină şi făcuse în urmă cu 6 luni fractură de bazin După cum arăta radiografia, fractura se vindecase, însă ea ştia că nu mai poate să meargă. Când medicul ortoped i-a spus că nu mai are nimic, s-a ridicat şi a mers normal. A fost probabil ceva mental care nu funcţiona şi poate şi o lipsă de educaţie medicală.