Asistent Universitar, Dr. Cristian Botezatu- PE METEREZELE CHIRURGIEI GENERALE

Venit de la un mare spital din București, Colentina, doctor în medicină, se alatură echipei Sanconfind pentru a face intervenţii chirurgicale. Este medicul care consideră că misiunea chirurgului nu se termină când părăsește spitalul.

A lucrat multi ani împreună cu Dl. Conf. Dr. Bogdan Mastalier, seful secţiei de Chirurgie a Spitalului Colentina din Bucureşti, acesta fiindu-i Îndrumător în perioada Rezidențiatului, după care, relația lor, atât profesională, cât și de prietenie apropiată, a continuat până în prezent.

Consideră că trebuie să fii alaturi de pacient, să îl lămureşti asupra bolii şi să acţioneze în consecinţă.

Din 2006 până în 2012 a făcut rezidenţiatul. La 2 ani de la terminarea Rezidențiatului a lucrat timp de 6 luni într-un spital regional din Germania, după care a revenit în ţară. A fost acceptat să lucreze în oraşul Eisenhüttenstadt, după ce şi-a luat atestatul de limba germană de la Institutul Goethe din Dresda. Printr-o firmă de recrutare a găsit jobul de chirurg în Germania şi ,deşi în Romania era încadrat ca medic specialist, a ales experienţa străină pentru a-şi îmbogăţi activitatea medicală. Motivul reîntoarcerii în ţară a fost că acolo specialitatatea chirurgie se amestecă cu celelalte, un chirurg face mai mult decât în România, mai  multe ramuri chirurgicale, inclusiv ortopedia. Ei se supraspecializează dupa un timp mai îndelungat. ”Si cum mie nu mi-a plăcut să tai oase, ca să zic aşa, am ales să revin în țară unde aveam posibiliatea să practic ceea ce învățasem în timpul Rezidențiatului.”

In domeniul medical are o activitate de 14 ani, cu peste 5000 de intervenții chirurgicale, pe care le-a efectuat, în marea lor majoritate alături de Conf. Dr. Bogdan Mastalier, cei doi alternând rolul de de chirurg principal sau chirurg ajutor.

A aflat de Sanconfind de la familie. La vizita spitalului a fost foarte plăcut impresionat de felul cum arată dar şi de sufletul care a fost pus în totul. Pentru că totul se axeaza pe satisfacţia pacientului, într-o atmosferă caldă, deosebită.

De ce a ales chirurgia generala şi nu ginecologia

Tatăl lui este medic ginecolog în Galaţi. După ce Dr. Cristian Botezatu a reușit sa obțină locul 50 pe țară la Examenul de Rezidențiat, a dorit,inițial, să continue tradiţia din familie, însă pe parcurs, lucrurile s-au schimbat. Prin urmare, a ales Chirurgia generală.

Dintr-o pură întâmplare, l-a întâlnit pe Conf. Dr. Bogdan Mastalier la Spitalul Colentina, care l-a îndrumat şi i-a fost aproape, cei doi devenind, odată cu trecerea timpului, nu numai colegi, ci și prieteni apropiați. „S-a creat o legatură specială, e un om deosebit, nu doar medic. A fost, și este, mentorul meu, atât din punct de vedere profesional, cât și în viața de zi cu zi”

Consideră Chirurgia generală o specialitate extrem de complexă, întrucât trebuie să cunoşti foarte bine  anatomia fiecărui organ intern în parte. Gama de operaţii este mai mare decât în alte specialităţi.

Ii serveşte pe toţi pacienţii, aşa cum vin ei, fiecare cu diagnostice mai grave sau mai puţin grave. Cele mai mari satisfactii le-a avut în urma tratării unor cazuri de neoplasm, pentru că a considerat că un tratament bun prelungeşte viaţa omului.

Din cele 5000 cazuri tratate, aproximativ 25 % reprezintă cauze oncologice, pacienții fiind atât din București, cât și din alte orașe.

Datorita faptului că  a făcut echipă foarte bună  împreună cu dr Mastalier, rezultatele au fost excelente. A avut cazuri cu mulţi pacienţi operaţi deja în alte servicii chirurgicale, care apelau la ei pentru că nu le mersese bine operaţia şi, împreună  cu dr Mastalier, a trebuit să definitiveze gestul chirurgical: „veneau la Colentina ca la un punct de referinţă, pentru că se gândeau că acolo vor găsi oameni experimentaţi. Majoritatea erau cazuri grave.’’

Cum sa eviti o operaţie

Foarte multe persoane ajung târziu la doctor, mai ales dacă avem şi un grad ridicat de perfiditate al bolii. “Ar trebui să avem conştiinţa că sănătatea este cel mai important lucru. Să ne gândim să facem anual un set de analize de sânge, o ecografie, o colonoscopie sau gastroscopie, mai ales dacă în familie avem cazuri oncologice. Să ştim că am putea moşteni aceste gene şi să avem timp să evităm complicaţiile. Să ieşim puţin din alergarea aceasta de a avea de toate şi să ne gândim că dacă nu avem sănătate, nu le putem face nici pe celelalte.”

”Din nefericire, oamenii au tendința să-și neglijeze sănătatea, iar anumite simptome sunt ignorate, astfel încât bolile ajung să fie diagnosticate prea târziu, când scad și șansele unui tratament realmente curativ .Spre exemplu, la pacienții tineri, cancerul are o evoluție mai rapidă decât la vârstnici. Ignorarea unor simptome la debutul unei asemenea boli, întârzie mult diagnosticul și tratamentul. De multe ori, pacienții se prezintă la chirurg într-o situație de urgență chirurgicală, când totul devine mai complicat, iar rata de succes se reduce și ea considerabil.”

Ce fel de medic…

Dr Botezatu consideră că rolul medicilor de familie este foarte important, că ei sunt în relaţia cea mai apropiată cu pacientul şi îl informează, îl educă, din punct de vedere medical, până când ajunge la medicul specialist.

Încearcă mereu să ajungă la sufletul pacientului, şi este prezent la telefon la orice oră. Consideră că orice  operaţie are gradul ei de complexitate şi pacientul are nevoie de susţinerea unui psiholog pentru reluarea activităţii normale: ”Facem un mix între pregătirea pentru intervenţie si susţinerea psihologică. ”Pacientul trebuie, întotdeauna, să înțeleagă ceea ce urmează să i se întâmple, pentru a putea căpăta încredere în medic și în actul medical în sine. Comunicarea medic-pacient este extrem de importantă și pentru o bună evoluție postoperatorie. Pacientul trebuie să se ridice de pe scaun cu toate indicaţiile medicului înţelese. Este obligatorie empatia medicului față de pacient, pentru că ei formează o echipă, și împreună trebuie să câștige bătălia cu boala.”

Cele mai frecvente operaţii

-hernii

-colecistectomii

-varice hidrostatice

-tumori de colon, rect, stomac, intestin subţire, sân, cale biliară principală, de cap de pancreas, splenectomii

I. OPERAȚII PRACTICATE CU SPITALIZARE DE ZI – intervențiile se efctuează sub anestezie locală
Ablaţie tumori părţi moi ( lipoame)
Ablaţie unghie încarnată
Excizie tumori cutanate mici (incl. ex.HP)
Excizie tumori cutanate medii (incl. ex.HP)
Excizie tumori cutanate mari (reparare cu lambou cutanat; incl.HP)
Excizie cicatrice
Excizie tumori subcutanate mici (incl. ex.HP)
Excizie tumori subcutanate medii (incl. ex.HP)
Flebectomii varice membre inferioare (anestezie locală)
Excizie mariscă hemoroidală
Incizie hidrosadenită
Incizie abces perianal (cu rahianestezie)
Biopsie canal anal (incl. ex.HP)
Hemoroidectomie (anestezie locală)
Boală pilonidală (rahianestezie),
Excizie polip anal (incl. ex.HP) (rahianestezie locală)
Ligatură hemoroidală
Fistulectomie anală (anestezie locală)
Excizie corpi străini subcutanați
Excizie corpi străini si sutura  cu anestezie locala
Puncție – biopsie mamară (incl.ex.HP)
II. OPERAȚII PRACTICATE CU SPITALIZARE DE 24 ORE (O NOAPTE) – intervențiile se efectuează sub anestezie locală / regională / generală (în funcție de tipul intervenției chirurgicale)
Excizie tumori subcutanate mari (incl. ex.HP) – anestezie locală
Excizie tumori subcutanate mari (incl. ex.HP) – anestezie regională sau generală
Cura endometriom transa epiziotomie   NU
Biopsie canal anal (incl. ex.HP)
Excizie polip anal (incl. ex.HP)
Hemoroidectomie cu spitalizare
Fistulectomie anală cu spitalizare
Flebectomii varice membre inferioare
Safenectomie pentru vene varicoase
Sectorectomie mamară (incl.ex.HP)
Visceroliză laparoscopică
Laparoscopie exploratorie
Apendicectomie clasică
Apendicectomie laparoscopică
Boală pilonidală – anestezie locală sau regională
Excizia ganglionului santinelă (ICG sau radiocoloid) – nu include trasorul radioactiv sau ICG
Electocauterizare fisura anala cu rahianestezie
Cura incontinenţei urinare (TOT)
III. OPERAȚII PRACTICATE CU SPITALIZARE DE 2 NOPȚI
Laparotomie exploratorie
Visceroliză prin laparotomie
Colecistectomie laparoscopică
Gastrostomie
Ileostomie / colostomie
Biopsie hepatică intraoperatorie (incl.ex.HP)
Anexectomie laparoscopică
Cura rupturii vechi de perineu
Cura herniei inghinale / femurale unilaterale cu plasă
Cura herniei inghinale / femurale bilaterale cu plasă
Cura herniei ombilicale cu plasă
Cura herniei epigastrice cu plasă
Cura eventrației cu plasă
Cura cardiospasmului
Cura herniei hiatale
Tiroidectomie (incl.ex.HP)
Histerectomie clasică
Histerectomie totala laparoscopică
IV. OPERAȚII PRACTICATE CU SPITALIZARE DE 3 NOPȚI
Ablaţia tumorilor mamare ( sector, mastectomie)
Cura chirurgicală a rupturii de perineu
Mastectomie cu limfadenectomie axilară (incl.ex.HP)
Colecistectomie clasică
Coledocotomie cu drenaj Kehr
Coledoco-duodeno-anastomoză
Derivație gastro-intestinală
Enterectomie segmentară
Colectomie segmentară
Splenectomie
V. OPERAȚII PRACTICATE CU SPITALIZARE DE 4 NOPȚI SAU MAI MULTE
Gastrectomie
Hemicolectomie stângă / dreaptă
Rezecție anterioară de rect