Dr. Adrian Soare (Tatucu), un medic aproape de inimă!

Cu experienţă la Spitalul de Pediatrie din Ploieşti, dr Soare se alătură echipei Sanconfind pentru a acorda consultaţii cardiologice la copii de orice vârstă, cu peste 5000 cazuri tratate.

A făcut rezidenţiatul la Spitalul de Urgenţe Elias din Bucureşti (urgenţe, tratamente, consultaţii) şi Spitalul Fundeni lucrând ani de zile alături de echipa medicală din secţia de terapie coronariană. A efectuat numeroase ecografii cardiace, interpretări de ECG uri şi Holter ECG încă din rezidenţiat.

Motivaţia de a fi medic cardiolog pediatru a venit din dragostea pe care o poartă copiilor.

“Cardiologia este o specialitate mai grea, un fel de matematică, printre celelalte specialităţi.Trebuie să stii să dozezi foarte bine fiecare componentă a parametrilor care fac inima să funcţioneze pentru pacient în fiecare moment. M-a atras şi urgenţa foarte mult, nu ATI-ul, urgenţele cardiologice cum ar fi decompensările insuficienţei cardiace şi aritmiile ce pot pune în pericol viaţa. La copii e şi mai greu, pentru că nu ai în faţă un “pattern”; Adulţii au toţi inima la fel, mai mult sau mai puţin, la copil trebuie să te astepţi la orice, ţi se pot da peste cap toate socotelile.”

Tipurile de patologii la adult şi copil

Patologia prevalentă în cardiologia pediatrică este malformaţia cardiacă: modificări ale camerelor inimii, ale vaselor de sânge. “La un copil nou-născut consider că trebuie să îi faci un consult cardiologic şi o ecografie cardiacă  încă din primele luni de viaţă ca să nu se ajungă la hipertensiune pulmonară  sau alte afecţiuni mai grave mai tarziu. Copiii recuperează în timp, de cele mai multe ori se poate face corecţie totală a malformaţiei pe care o au şi inima se va comporta ulterior de parcă n-ar fi avut nimic.”

Cel mai greu caz întâlnit la adult în meseria de medic cardiolog până acum a fost o pacientă cu  trombi în plămâni şi tromboză venoasă profundă de mebru inferior; Un tromb a plecat din mebrul inferior afectat de tromboză, migrând până la nivelul inimii , a trecut printr-un foramen ovale patent (orificiu la nivelul inimii) din circulaţia dreaptă în cea stângă şi s-a întors prin artere în acelaşi picior, generând o ischemie a membrului inferior respectiv. Durerea părea ca vine de la tromboză, însă dr Soare a depistat ischemia. I-a fost recomandat un consult de chirurgie vasculară care a confirmat diagnosticul şi femeia a fost operată, salvându-i-se membrul inferior. Dacă lucrurile nu ar fi decurs aşa, piciorul s-ar fi cangrenat şi ar fi putut fi pierdut.

Cauzele cheagurilor de sânge sunt de cele mai multe ori, (pentru artere): fumatul, diabetul, colesterolul, hipertensiunea. In vene, cheagurile sunt cauzate de trombofilii, operaţii, cancere, stat mult în pat.

Cel mai greu caz întâlnit la copii, în timpul activitatii medicale prestate, pentru- dr Soare a fost o fetiţă de 5 luni care avea atrezie de valvă tricuspidă (nu avea o valvă din cele patru existente în mod normal): sângele trecea din atriul drept în atriul stâng printr- un defect septal atrial şi din ventriculul stang în cel drept prin defect septal ventricular ocolind valva tricuspidă, care era constituită de o membrană în acest caz. A fost cel mai dificil diagnostic.

“Cu copiii trebuie să te adaptezi în funcţie de comportament, vârsta, să vorbeşti cu ei dacă poţi, pentru a-i calma. Cu părinţii nu am avut probleme, chiar dacă unii spun că la ei este îngrijorarea cea mai mare când copilul are ceva.”

A lucrat şi în alte cabinete private din Ploieşti.

In Spitalul Fundeni a pus accent pe detalii, pe studierea atentă a patologiei pacienţilor şi instituirea unor  tratamente mai avansate. A vazut şi copii care urmau un tratament de chimioterapie şi care erau internaţi la secţia de hematologie.

Printre diagnosticele cu care se întâlneşte frecvent  în cabinetul de cardiologie sunt malformaţiile cardiace, arimiile, hipertensiunea esenţială sau secundară,  afecţiuni ale sportivilor care au nevoie de investigaţii mai amănunţite, patologii asociate bolilor  endocrinologice, cazuri de recuperare medicală cu inima afectată cum ar fi modificari de poziţie a inimii şi cele asociate rahitismului.

S-a orientat pe cardiologia pediatrică pentru că îi plac foarte mult copiii şi se descurcă cu ei mai uşor decât cu adulţii. A descoperit foarte mulţi copii care necesitau intervenţii chirurgicale. Pe unii i-a salvat trimiţându-i la timp la operaţie.

Cauzele problemelor de inimă la copii

Creşterea numărului de cazuri de boală a inimii este relativă. Inainte copiii mureau subit şi nu se ştia de ce. Acum li se atrage atenţia de către medicul pediatru şi sunt trimişi la cardiolog. Acesta descoperă posibilele afecţiuni şi poate să le recomande un tratament adecvat. “Sunt pro tratament medicamentos sau de orice tip doar atunci când este strictă nevoie. Dacă nu este nevoie de el, îl evit. Nu sunt nici promotorul pseudopastilelor, suplimentelor alimentare scumpe care nu au nici o dovadă clinică de funcţionalitate.

Părinţii trebuie să înţeleagă că dacă copiii lor nu respiră bine, în principal la efort, în primul rând trebuie să ajungă la un medic cardiolog şi dacă nu le este depistată o afecţiune cardiacă ei pot fi îndrumaţi de aici către alte specialităţi şi investigaţii pentru a se decela cauza problemei lor.

“O fetiţă care nu putea să respire bine, a ajuns la mine, însă au fost necesare mai  multe investigaţii: a ajuns la pneumologie ( spirometrie), fiind de fapt un caz de recuperare medicală. Din cauza unei posturi incorecte (afecţiune a coloanei vertebrale) nu putea să respire bine neavând probleme cardiace.”

De asemenea, o durere toracică în zona inimii de cele mai multe ori este benignă dar nu trebuie ignorată pentru ca poate reprezenta o problemă cardiacă ce se agravează în timp şi care poate scădea mult speranţa de viaţă.

Ce l-a atras mai mult pe medicul cardiolog la Sanconfind este faptul ca spitalul dispune de o multitudine de specialităţi şi doreşte să lucreze într-o echipă multidisciplinară: “medicii pe care îi aveţi sunt profesionişti şi eu am nevoie de această colaborare între specialităţi pentru dezvoltarea mea personală şi medicală”.

Pe viitor este un candidat sigur la specialitatea de cardiologie pediatrică şi cardiologie intervenţională la copii, cea din urmă ocupându-se printre altele şi cu tratamentul mai puţin invaziv al malformaţiilor cardiace.

A publicat în mai multe cărţi de specialitate şi participă în grupuri de lucru alături de alţi medici cu experienţă importantă în cardiologie.