Conf. Dr. Bogdan Mastalier – competență în chirurgie oncologică, chirurgie laparosco­pică, endoscopie digestivă și terapeutică

” Înainte de orice, trebuie să ne aplecăm asupra fiecărui om cu dorința și plăcerea de a face bine.”

Din experienţa educaţională

Deşi s-a născut în București, copilăria și adolescența a petrecut-o în Pitești. Atât în liceu cât şi în facultate, menţine o linie de standarde înalte, absolvind ca şef de promoție. În 1995 a absolvit Facultatea de Medicină la București, la UMF Carol Davila. Au urmat 5 ani de rezidențiat în chirurgie generală efectuați în Clinica de Chirurgie a Spitalului Clinic Colentina, condusă la acel moment de către profesorul Petre Andronescu.” Era un chirurg reputat care realiza o chirurgie de mare anvergură și care ne-a învățat pe toți discipolii săi că detaliul corect executat asigură evoluția bună ulterioară a fecărui caz operat (ne spunea adesea că ”fleacurile fac perfecțiunea iar perfecțiunea nu e un fleac”).”

In anul 2000 a obţinut titulatura de medic specialist. A continuat să lucreze neîncetat în Clinica de Chirurgie Colentina, pe care din anul 2011 o și conduce în calitate de Șef de Clinică. „Astfel am putut să strâng alături de mine oameni de calitate, împreună cu care am făcut destule lucruri frumoase acolo. Practic activitatea mea chirurgicală este legată încă de pe băncile facultății de Clinica de Chirurgie a Spitalului Clinic Colentina. Cariera universitară a început în anul 2003 ca asistent universitar, pașii evoluției didactice fiind apoi reprezentați de obținerea poziției de șef de lucrări (lector) în anul 2012 și apoi de conferențiar universitar în anul 2017.”

Cine a fost formatorul unui medic pregătit ca dr. Mastalier

„De mic copil m-a atras ideea de a face bine oamenilor, de când mă știu mi-am dorit să ”mă fac” medic, ba chiar să devin chirurg. E drept că m-a ajutat probabil în această orientare faptul că provin dintr-o familie de medici, mama fiind medic stomatolog, iar fratele ei, care mi-a fost foarte aproape de-a lungul perioadei mele de formare, fiind medic ginecolog. Am avut apoi norocul de a ajunge să studiez chirurgia într-o clinică condusă de un mare chirurg al epocii sale, Profesorul Petre Andronescu, cu care am avut o comunicare foarte bună; el m-a remarcat încă din perioada studenției și mi-a propus să rămân la el în clinică după absolvire. După care au urmat multiple cursuri și stagii de pregătire și perfecționare în țară și în străinătate, care mi-au permis să ajung astăzi să rezolv, zic eu cu succes, o multitudine de patologii, în mare parte de oncologie (din păcate o patologie tot mai frecventă în jurul nostru) dar și tot restul de afecțiuni chirurgicale cu care se confruntă oamenii dintotdeauna.”

Câte cazuri tratate …

„Multe. Dacă ne gândim că în fiecare an fac cca 400 intervenții chirurgicale și că profesez deja de peste 20 ani, puteți calcula cam câte se adună. Și dacă mă gândesc și la multitudinea de pacienți care au contact cu mine pe zona de endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică, se mai adaugă câteva mii bune de pacienți.”

Cel mai dificil caz din cariera de medic chirurg

In activitatea medicală a doctorului Mastalier au existat multe cazuri deosebite … „Îmi vine în minte cazul unei doamne de 50 de ani cu o tumoră uriașă de sân, cred că avea vreo 10 kg, pe care o purta de vreo 2 ani, din teama pe care o au mulți oameni de a se duce la medic, pentru a nu păți ceva sau pentru a nu face boala să devină mai periculoasă (este o concepție cu care de multe ori trebuie să mă lupt, și anume să conving oameni, mulți dintre ei de altfel școliți și cu pretenții, cu privire la importanța de a cere sfatul unui medic avizat și de a urma pașii terapeutici indicați de acesta); era necrozată, suprainfectată, sângerândă – toți ne-am mirat cum a fost suportată de către familie în acea stare care genera un miros pestilențial. Au fost și acolo riscuri, cu privire la modul în care să se realizeze deconectarea vasculară fără incidente grave și apoi la modul în care să se poată realiza închiderea plăgii operatorii fără gesturi majore de chirurgie plastică. Dar am reușit… A mai trăit 1 an, după care s-a prăpădit din cauză că boala evoluase major și pe parte sistemică, tot pentru că pacienta a stat prea mult fără să facă tratamentul oncologic în toate elementele presupuse de acesta. Făcuse ceva gesturi de terapie neconvențională, cu care de altfel sunt perfect de acord, fără a trimite însă în derizoriu palierele oncologiei convenționale, alopate (chimio­terapie, radioterapie, imunoterapie etc.).”

Intâlnirea cu Centrul Medical Sanconfind

Auzise de Centrul Medical Sanconfind, că pe zona medicinei private de calitate din județul Prahova există un centru cu un mare potențial. Despre Sanconfind i-a vorbit şi colaboratorul propriu, Dr. Cristian Botezatu, a cărui soție este de fel, din Câmpina. „Mi-a stabilit o întâlnire cu domnul Ioan Simion, cel care prin efort personal a creat acest centru medical. Dânsul a fost extrem de amabil, m-a așteptat și mi-a făcut un tur de prezentare a centrului medical. M-a impresionat ce a realizat aici, atât ca dotare cu aparatură de ultimă generație, cât și calitatea comfortului hotelier, dar mai ales prin calitatea personalului uman cu care a reușit să pună în mișcare proiectul medical. Totul din dorința de a face un bine comunității de oameni din zona Câmpinei, a Prahovei și, de ce nu, chiar dintr-o zonă mai întinsă (sunt condiții pentru o medicină de calitate, care să rezolve multe cazuri de boală ale oamenilor care doresc să apeleze la o medicină de calitate). Mi s-a părut că ar putea să existe o bună colaborare a mea în cadrul Centrului Medial Sanconfind, din care să câștige în primul rând oamenii afați în suferință.”

Recomandările doctorului Mastalier în context epidemiologic

„În perioada pandemiei pe care o trăim cu toții, recomand în general tuturor oamenilor să respecte normele epidemiologice de evitare a contaminării cu Sars-Cov-2: distanțare socială, purtare a măștii de protecție, dezinfectare a mâinilor după fiecare atingere a unui obiect posibil contaminat. Să nu fie terorizați de această situație, dar nici să nu desconsidere pericolul. Majoritatea cazurilor de infectare se vindecă fără urmări, dar există și o minoritate de cazuri care fac forme serioase de boală, dintre care unii, din păcate, nu pot fi salvați, în ciuda eforturilor disperate ale medicilor pneumologi și de terapie intensivă.

Ori de câte ori există posibilitatea unei contaminări cu virusul periculos, trebuie să se realizeze testarea PCR care să permită un diagnostic cât mai rapid și un tratament cât mai precoce al acestei amenințătoare boli; numai astfel putem să limităm cazurile cu evoluție dificilă.

Pacienții trebuie să înțeleagă că și în această situație, ca și în cazul altor boli, solicitarea părerii medicului specialist într-un moment situat cât mai aproape de începutul afecțiunii este cheia unei șanse mai bune la vindecare.”

Cel mai important lucru în viață este considerat familia, apoi, imediat lângă, profesia de medic chirurg, cu tot ce presupune ea.

 

CE INTERVENTII POATE FACE DR MASTALIER LA SANCONFIND

 

I. OPERAȚII PRACTICATE CU SPITALIZARE DE ZI – intervențiile se efctuează sub anestezie locală
Ablaţie tumori părţi moi ( lipoame)
Ablaţie unghie încarnată
Excizie tumori cutanate mici (incl. ex.HP)
Excizie tumori cutanate medii (incl. ex.HP)
Excizie tumori cutanate mari (reparare cu lambou cutanat; incl.HP)
Excizie cicatrice
Excizie tumori subcutanate mici (incl. ex.HP)
Excizie tumori subcutanate medii (incl. ex.HP)
Flebectomii varice membre inferioare (anestezie locală)
Excizie mariscă hemoroidală
Incizie hidrosadenită
Incizie abces perianal (cu rahianestezie)
Biopsie canal anal (incl. ex.HP)
Hemoroidectomie (anestezie locală)
Boală pilonidală (rahianestezie),
Excizie polip anal (incl. ex.HP) (rahianestezie locală)
Ligatură hemoroidală
Fistulectomie anală (anestezie locală)
Excizie corpi străini subcutanați
Excizie corpi străini si sutura  cu anestezie locala
Puncție – biopsie mamară (incl.ex.HP)
II. OPERAȚII PRACTICATE CU SPITALIZARE DE 24 ORE (O NOAPTE) – intervențiile se efectuează sub anestezie locală / regională / generală (în funcție de tipul intervenției chirurgicale)
Excizie tumori subcutanate mari (incl. ex.HP) – anestezie locală
Excizie tumori subcutanate mari (incl. ex.HP) – anestezie regională sau generală
Cura endometriom transa epiziotomie   NU
Biopsie canal anal (incl. ex.HP)
Excizie polip anal (incl. ex.HP)
Hemoroidectomie cu spitalizare
Fistulectomie anală cu spitalizare
Flebectomii varice membre inferioare
Safenectomie pentru vene varicoase
Sectorectomie mamară (incl.ex.HP)
Visceroliză laparoscopică
Laparoscopie exploratorie
Apendicectomie clasică
Apendicectomie laparoscopică
Boală pilonidală – anestezie locală sau regională
Excizia ganglionului santinelă (ICG sau radiocoloid) – nu include trasorul radioactiv sau ICG
Electocauterizare fisura anala cu rahianestezie
Cura incontinenţei urinare (TOT)
III. OPERAȚII PRACTICATE CU SPITALIZARE DE 2 NOPȚI
Laparotomie exploratorie
Visceroliză prin laparotomie
Colecistectomie laparoscopică
Gastrostomie
Ileostomie / colostomie
Biopsie hepatică intraoperatorie (incl.ex.HP)
Anexectomie laparoscopică
Cura rupturii vechi de perineu
Cura herniei inghinale / femurale unilaterale cu plasă
Cura herniei inghinale / femurale bilaterale cu plasă
Cura herniei ombilicale cu plasă
Cura herniei epigastrice cu plasă
Cura eventrației cu plasă
Cura cardiospasmului
Cura herniei hiatale
Tiroidectomie (incl.ex.HP)
Histerectomie clasică
Histerectomie totala laparoscopică
IV. OPERAȚII PRACTICATE CU SPITALIZARE DE 3 NOPȚI
Ablaţia tumorilor mamare ( sector, mastectomie)
Cura chirurgicală a rupturii de perineu
Mastectomie cu limfadenectomie axilară (incl.ex.HP)
Colecistectomie clasică
Coledocotomie cu drenaj Kehr
Coledoco-duodeno-anastomoză
Derivație gastro-intestinală
Enterectomie segmentară
Colectomie segmentară
Splenectomie
V. OPERAȚII PRACTICATE CU SPITALIZARE DE 4 NOPȚI SAU MAI MULTE
Gastrectomie
Hemicolectomie stângă / dreaptă
Rezecție anterioară de rect
Amputație de rect
Pancreatectomie distală
Duodenopancreatectomie cefalică
Rezecții hepatice limitate.