Medicul care a operează fără sânge

Dr Claudiu Anghel, medic primar chirurgie generală, a făcut rezidenţiatul la Spitalul Fundeni, secţia Transplant Hepatic, apoi a început activitatea în centre private sau spitale de Urgenţă, ca Spitalul Judetean Ilfov. Il recomandă peste 3000 de operaţii, cu cazuri diverse. Cazuistica întâmpinată a presupus dificultăţi: prin evoluţie, dinamică, dimensiuni ale tumorilor descoperite sau vârsta pacienţilor. A terminat facultatea la Craiova, fiind originar din Craiova.

Este specializat în chirurgia hepato-bilio-pancreatică, chirurgie oncologică şi compentenţă de laparoscopie. A operat cu nume mari din chirurgia generală. Aproape 80% din cazurile de chirurgie sunt de natură oncologică.

Cauzele patologiei tumorale în ţară

“In România, patologia tumorală este frecventă din mai multe motive: diagnosticarea nu se face în timp util, condiţiile sociale ale pacienţilor îi limitează în tratamente, factorul alimentar, partea financiară, sistemul medical, (slabe reprezentări ale programelor de screening). Prevenţia are un rol major, ar trebui să se investească foarte mult pe educaţia medicală a populaţiei, prin programe naţionale, în şcoli, omul să fie conştient că dacă nu îşi face analizele la timp, ar putea sa îşi piardă asigurarea de sănătate. In alte ţări eşti obligat să îţi faci 2 seturi de analize pe an. Dacă stai acasă… zici ca n-ai nimic şi te trezeşti cu tumora, rata de vindecare e mai mică. In Japonia există un program de screening pentru cancerul gastric cu o rată de vindecare de 90%, faţă de 10-15% la noi.”

Doctorul Anghel a avut privilegiul de a cunoaşte China prin intermediul unui curs de chirurgie pancreatică, la care a participat, pentru formare, în Jiangsu, un oraş de 17 milioane de locuitori. “China este o ţară a contrastelor, de la plante frumos aşezate în cladiri scumpe şi organizări riguroase, la case cu toaletele în curte.” A fost cursant timp de 3 săptămâni într-un spital cu 4500 de paturi, care aveau plasatori ce iţi spuneau pe unde să ajungi la saloane sau sălile de operaţii. Activitatea chirurgicală se desfăşura în 70 de Săli de operaţii, unde apărea afişat ca în gară, programarea operatorie. “Chirurgii lor erau supraspecializaţi, de exemplu, făceau doar operaţii de pancreas. M-a impresionat sistemul de vestiare. Era unul foarte bine pus la punct, cu cartele, tonomate de papuci şi de halate pentru sala de chirurgie, şi loc unde să iţi pui hainele de care te schimbai. Iar la masă, toţi mâncau cu beţe chinezeşti. Aveam mereu un ghid care ne conducea până la sălile de operaţii, aflate pe 2 etaje.

Alegerea de a fi medic a constat în speranţa de a se îndrepta ceva în sistemul medical până va termina el medicina. Chirurgia este din punctul de vedere al domnului doctor o specialitate practică, unde ai nevoie de manualitate şi în care te confrunţi cu tot felul de cazuri. Pacientul este tratat cu ajutorul întregii echipe şi după operaţie trimis la medicul curant pe specialitatea medicală necesară.

Un sfat pe care îl are în vedere pentru pacienţi, pe scurt, este mereu acesta: prevenţia!

Tipurile de intervenţii pe care dr. Anghel le poate face la Sanconfind:

Dr Anghel abordează patologie diversă cum ar fi: afecţiuni hepatice, afecţiuni din sfera pancreatică căi biliare , tub digestiv şi nu numai. Patologia tumorală cu localizare la nivel abdominal precum şi în sfera genitală feminină. Pacientul chirurgical este urmărit prin analize de laborator, ecografie, analize de control. Dacă există o suspiciune, se face tomografie cu substanţă de contrast sau RMN. Apoi se recomandă controale periodice la alte specialităţi: în patologia tumorală se lucrează cu medicul oncolog, radioterapeut, imagist şi anatomopatolog.

Chirurgia clasică versus laparoscopică

De-a lungul timpului, şi în chirurgie, ca şi în alte specialităţi, au existat modificări procedurale. Chirurgia clasică este considerată mai sigură pentru cazurile oncologice.Chirurgia laparoscopică se poate face foarte bine pe cazurile non-oncologice (colecist, obezitate). De menţionat că intervenţiile chirurgicale laparoscopice necesită o curbă de pregătire îndelungată. Cu timpul, şi în ţară, se ajunge la chirurgia laparoscopică asa cum se face si în Occident, se fac analize, în funcţie de beneficii, costuri.

In chirurgie tehnicile s-au îmbunătăţit limitat, dar au aparut echipamentele care te ajută foarte mult: electrocauterul, aparatele de disecţie (CUSA, SONOPET), făcute iniţial pentru neurochirurgie dar folosite în chirurgia hepatică, mai târziu şi pentru chirurgia generală.

Unul dintre cazurile extreme şi foarte dificile cu care s-a confruntat de-a lungul vieţii medicale, a fost un caz aparte, un pacient cu tumoră imensă de coapsă la care există riscul să îşi piardă piciorul sau să nu mai fie funcţional. Pacientul a fost refuzat la alte spitale iar medicul s-a încumetat să-i salveze membrul inferior şi a ramas şi funcţional. La anatomie patologică s-a dovedit ca fiind sarcom. Pacientul a efectuat tratament oncologic radioterapie.

Obiectivul operaţiilor pe care le face dr Anghel, este acela de a salva in primul rand viata pacientului, cu pierderi cât mai mici de sânge, astfel încât să nu fie nevoie de transfuzii de sânge.

A ales Sanconfind pentru că se lucrează în echipă, există disponibilitate pentru pacient şi totul se axează pe calitatea şi confortul acestuia.