
Blefarospasmul sau in termeni populari, „zbaterea ochiului”
De fiecare dată când avem o problemă de sănătate, tendinţa este să evităm un consult specializat pentru că nu avem timp suficient sau nu putem ajunge la o clinică pentru investigaţii din tot felul de motive. Totuşi, e bine să facem din timp anumite consultaţii, chiar de la primele semne, pentru a preveni diagnostice nedorite.
Blefarospasmul sau „zbaterea ochiului te poate trimie direct la un consult oftalmologic la Sanconfind pentru a descoperi cauza şi este bine să procedezi aşa pentru a elimina alte bănuieli legate de sănătatea ta. Este important să te asiguri că nu este nimic grav.
Ce înseamnă:
Zbaterea ochiului, sau blefarospasmul, reprezintă contracţia involuntară, repetitivă, a muşchilor orbiculari (muşchii circulari ai pleoapelor, responsabili de închiderea acestora). Debutul acestuia este cel mai frecvent unilateral, afectând în special pleoapa inferioară a unuia dintre ochi. Se manifestă prin clipiri puternice repetate şi involuntare ale pleoapelor.
Cauze:
Primul gând este că suntem obositi, stresaţi, am băut preaă cafea sau avem lipsă de magneziu. Dacă totuşi, simptomele persistă, este indicat să ne adresam unui specialist – medicul oftalmolog este cel mai în măsură să facă acest lucru. El poate examina pleoapele şi globul ocular şi poate identifica o cauză locală, oculară, a blefarospasmului – cel mai frecvent, sindromul de ochi uscat. Examinarea se poate face cu ajutorul biomicroscopului de la Sanconfind, care poate vedea ochiul mărit de 8 până la 16 ori.
In stadiile avansate de boală, se ajunge la “orbire funcţională” – pacientul nu poate ţine ochii deschişi, astfel încât activităţile de zi cu zi devin imposibile. In cazul în care zbaterea ochiului este însoţită de spasme ale hemifetei (jumătate de faţă), un consult neurologic este obligatoriu în vederea stabilirii unui diagnostic şi a unei conduite terapeutice adecvate.
Blefarospasmul poate apărea şi în cazul unor tumori pe creier. In acest caz este nevoie de o serie de investigaţii mai amănunţite, pe care le recomandă medicul curant.
Blefarospasmul nu trebuie confundat cu alte afectiuni ale pleoapelor, cum ar fi ptoza palpebrală – căderea pleoapelor cauzate de slăbiciunea sau paralizia muschiului pleoapei superioare, sau blefarita – inflamaţia pleapelor cauzata de infecţii sau alergii.
Tratamentul
Tratamentul cuprinde schimbarea stilului de viaţă: un somn odihnitor, evitarea excesului de cofeină, suplimente alimentare (magneziu), tratamentul clinic al afecţiunilor oftalmologice (blefarita, sindrom de ochi uscat), cu picături şi geluri, injecţii cu botox în zona perioculară, iar în stadii avansate, tratament chirurgical.