Şedinţele de gimnastică medicală se desfăşoară sub îndrumarea unui kinetoterapeut profesionist și urmăresc recâștigarea de către pacient a unor abilități pierdute din diverse cauze. Terapia include mișcări pasive și active, precum și metode de mobilizare articulară, dar și de tonifiere musculară. Se folosesc și aparatele performante din dotare. Scopul final este refacerea tonusului muscular, creşterea mobilităţii articulare, îmbunătăţirea echilibrului, a forţei şi a flexibilităţii. Pot fi ședințe de grup ori indivuale, pentru cazuri simple sau complexe.

Kinetoterapie prenatală și postnatală

Kinetoterapia este importantă atât înainte, cât și după naștere. Kinetoterapia prenatală are rolul de a pregăti organismul gravidei pentru naşterea propriu-zisă, îmbunătățindu-i starea fizică și psihică. Un organism bine antrenat va trece mai uşor eventualele problemele de sănătate pe care le poate aduce o sarcină. Kinetoterapia postnatală, în asociere cu masajul, tonifică organismul mamei, previne apariția varicelor, a vergeturilor, a edemelor. Centrul Medical SanConfind oferă tratamente de kinetoterapie dedicate gravidelor și lehuzelor, care contribuie la bunul mers al sarcinii și la finalizarea ei printr-o naștere normală. Toate aceste tratamente urmăresc sănătatea mamei și a copilului. Exercițiile efectuate sub îndrumarea unor kinetoterapeuți cu experiență îmbunătățesc circulaţia sangvină şi respiraţia (prin dezvoltarea capacităţii pulmonare), înlătură sau atenuează considerabil durerile lombare, tonifică musculatura (inclusiv cea perineală), previn obezitatea, relaxează coloana vertebrală.

Reo Ambulator_2Kineto asistat Reo Ambulator sau Reo GoReoGo_1

Kinetoterapia cu ajutorul a doi roboți performanți (Reo Go – pentru membrele superioare, și Reo Ambulator – pentru membrele inferioare), asigură o recuperare locomotorie mai rapidă. Producătorul acestor echipamente este firma Motorika, bine cunoscută în toată lumea pentru produse sale inovatoare.  Cele două sisteme permit terapeuţilor să personalizeze tipurile de exerciţii, modul de interacţiune şi numărul de repetări per sesiune, ceea ce aduce beneficii pacientului şi oferă o recuperare locomotorie superioară. Terapia Reo Go oferă multiple avantaje: jocuri captivante şi funcţionale; o bază variată de exerciţii menite să îmbunătăţească tipul mişcării, forţa musculară, tonusul muscular, uniformitatea şi precizia mişcărilor. Robotul Reo Go are în spate un software de management al terapiei proiectat pentru a optimiza rezultatele în fiecare şedinţă de terapie şi pentru fiecare pacient. Terapia prin “Reo Ambulator” este la fel de prietenoasă și de interactivă, având numeroase avantaje: sistem de stabilizare a şoldurilor în timpul mersului; posibilitatea de a face tratamente într-o stare de completă imponderabilitate prin preluarea întregii greutăţi a pacientului; posibilitatea de a face tratamente în trei direcţii (înainte, în lateral, înapoi), beneficiind de sprijinul liftului de pacient şi al barelor paralele ataşabile benzii de alergare; software dedicat ce permite setarea tuturor funcţiilor terapeutice, formarea de baze de date pentru pacienţi, generarea de rapoarte complexe etc.

Terapia Vojta

Cu ajutorul metodei Vojta se pot trata eficient tulburările de mişcare, începând de la sugar până la pacienţii cu vârsta înaintată, cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Tulburările de postură, ca şi ale aparatului locomotor, necesită un tratament complex care se întinde pe o perioadă de luni de zile, chiar ani, atunci când aceste deficite sunt asociate cu leziuni ale funcţiei creierului. Terapia Vojta stimulează creierul să activeze modelul de mişcare înregistrat, înnăscut, ca mişcare coordonată, apoi să îl trimită către musculatura trunchiului şi a membrelor. În urma unui consult la medicul specialist, metoda Vojta este folosită ca terapie de bază în domeniul recuperării medicale, în special în următoarele cazuri:

– tulburarea de coordonare centrală la sugar (toate cele trei forme) tulburare ca urmare a unor leziuni ale creierului (I.M.C);

– parezele cerebrale (hemipareza, tripareza, tetrapareza etc.);

– afecţiunile neuronului periferic: pareza plex brahial, spina bifida;

– boli musculare (miopatii, distrofii musculare etc.);

–  deviaţii ale coloanei vertebrale: scolioza, cifoza, cifoscolioza, lordoza etc.;

– tratamentul dezvoltării vicioase a şoldurilor: displazia congenitală a şoldurilor, luxaţii etc.

– ameliorarea si imbunătăţirea masticaţiei, deglutiţiei şi a funcţiei respiratorii.

In cadrul Centrului Medical Sanconfind puteţi beneficia de această terapie cu ajutorul unui terapeut specializat.